Het afknippen van de snavels van kippen en kalkoenen gaat eindelijk verboden worden. Weliswaar pas in 2018, maar dat is wel drie jaar eerder dan gepland. Dat heeft staatssecretaris Dijksma bekend gemaakt.

Legkippen - snavelknippen
Compassion in World Farming Nederland via Compfight cc

De reden waarom de maatregel niet per direct kan worden ingevoerd is volgens Dijksma omdat stallen moeten worden aangepast en er  “socialere kippen” moeten worden gefokt.

“We moeten het dierenwelzijn voor pluimvee vergroten, maar op een verantwoorde manier. Eerder een verbod invoeren zorgt voor bloedbaden in stallen. Nu hebben bedrijven de tijd om werkende oplossingen te ontwikkelen die het pikken tegengaan”, aldus Dijksma.

Het verbod in Nederland is volgens de staatssecretaris een eerste stap. Ze wil nu ook haar collega’s in de EU overtuigen dat het van belang is het knippen van snavels te verbieden. Het wordt vanaf 2015 ook verboden om een deel bij de achterste teen en hanenkammen bij bepaalde hanen te verwijderen.

Daarbij heeft Dijksma ook beloofd met een voorstel te komen over het knippen van varkensstaarten. Dat zei ze in het programma WNL, afgelopen zondag.

Bron: Volkskrant.nl ©PiepVandaag.nl