Zaterdag 8 januari van dit jaar was een goede dag voor drieëndertig groene zeeschildpadden. Zij werden op het tropische eiland Bali vrijgelaten in de hoop dat ze heel oud worden, voor veel nageslacht zullen zorgen en zo aan het voortbestaan van hun soort kunnen bijdragen.

Groene zeeschildpad
#GNvdD: Zeeschildpadden vrijgelaten op Bali | Foto: Randall Ruiz on Unsplash

Groene zeeschildpadden komen in de hele wereld voor, maar ze hebben het moeilijk. Te vaak belanden ze in de netten van vissers, of, erger nog, stropers, die de regels voor bescherming van dit geweldige dier aan hun laars lappen. Want de groene zeeschildpad is beschermd, en dat betekent dat de dieren, maar ook hun eieren en nestplekken niet mogen worden gevangen, verkocht, gegeten of verstoord. Dit geldt zeer zeker ook in Indonesië, waar illegale handel in schildpad(producten) kan worden bestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar. Kennelijk is dat niet genoeg: Indonesië ontwikkelt zich meer en meer tot een handelscentrum waar zeeschildpadden als delicatesse worden verkocht aan kopers in Maleisië, Vietnam en China.

Bewijsmateriaal

De 33 exemplaren die op Bali werden vrijgelaten waren bestemd voor de handel, maar dat ging niet door omdat ze werden ontdekt door de Indonesische Marine. Na de inbeslagname in december, werden de dieren opgevangen door het Balinese Agentschap voor Natuurbehoud. Toch wilde men de dieren daar niet te lang op het land houden. “De dieren maken onderdeel uit van een strafzaak en in die zin gaat het om bewijs. Maar het zijn wilde dieren en die wil je niet te lang vasthouden, ook al loopt het onderzoek nog. Nu ze vrij zijn hopen we dat ze voor nageslacht gaan zorgen”, aldus Ahmadi Heri Purwono, teamleider bij de Marine. Daar hebben groene zeeschildpadden overigens wel even tijd voor nodig, ze leggen pas eieren na hun 26ste levensjaar. Geen enkele andere zeeschildpad doet daar zo lang over.

Plastic

Het aantal groene zeschildpadden neemt steeds verder af door visserij en verlies van nestgronden, maar het is ook één van de grootste slachtoffers van plastic in de oceaan. Omdat zeeschildpadden vaak plastic aanzien voor een kwal of ander voedsel, krijgen ze er relatief veel van binnen. Met desastreuze gevolgen voor met name de jongere schildpadden, waarvan is onderzocht dat ze al na een paar hapjes plastic overlijden. De schade is enorm: per jaar komt zo’n acht miljoen ton plastic in zee terecht; de helft van alle schildpadden heeft ooit plastic gegeten; en slechts veertien stukjes plastic kunnen een (jonge) schildpad fataal worden. Daarbij lijkt de vrijlating van drieëndertig schildpadden een druppel op de gloeiende plaat, maar ieder dier dat gered wordt is van cruciaal belang voor het voortbestaan van dit prachtige zeedier.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée