Na een felle stalbrand in het Limburgse Koningslust hebben dierenartsen 14 paarden moeten euthanaseren, omdat ze ernstige brandwonden opliepen. Een naastgelegen stal met 15 paarden zou door een gunstige wind geen vlam gevat hebben. Veiligheidsregio Noord-Limburg meldt aan AnimalsToday dat er geen inzet heeft plaatsgevonden op deze stal, maar hierover heerst onduidelijkheid.

stalbrand Koningslust
Brandweer probeert stalbrand te blussen in Koningslust – 21 januari 2022 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

De 14 paarden in de stal die in brand stond konden geen kant op en raakten dermate gewond dat drie dierenartsen ze hebben laten inslapen. De oorzaak van de brand aan de Schenskenweg in Koningslust is nog niet bekend, maar mogelijk is er sprake geweest van hooibroei. Het vuur, dat volgens de brandweer rond 19 uur uitbrak, greep razendsnel om zich heen vanwege de grote hoeveelheid hooi die er lag opgeslagen. Voor de massaal uitgerukte brandweerkorpsen was het hierdoor onmogelijk om de paarden te redden. Er werden 3 tankautospuiten en 1 hoogwerker ingezet. Er is waarschijnlijk asbest vrijgekomen.

stalbrand Koningslust
De tweede stal zou geen vlam hebben gevat | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Over de tweede stal met 15 paarden heerst enige onduidelijkheid. De woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Limburg laat aan AnimalsToday weten dat er ‘geen inzet heeft plaatsgevonden op deze stal’, wat impliceert dat er geen brand is geweest. De groep 1037 Against Animal Cruelty was echter aanwezig bij de brand en die meldt dat het vuur wel oversloeg en dat er 5 paarden waren met brandwonden, die daarvoor behandeld zijn. Zodra er definitieve duidelijkheid is over de stand van zaken rond de tweede stal zal dit bericht worden bijgewerkt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR