Dertien geredde slingerapen zijn weer vrijgelaten in het Guatemalaanse Yaxha Nakum Naranjo National Park in Peten. De 13 waren gered van illegale handel en hebben eerst een rehabilitatieproces doorlopen, voordat ze zijn vrijgelaten. De zwarthandslingeraap is een belangrijke, bedreigde primatensoort in Latijns-Amerika.

Slingerapen gered van dierenhandel weer vrijgelaten in Guatemala
Zwarthandslingeraap (Ateles geoffroyi) in gevangenschap | Foto: publiek domein

De vrijlating van de zwarthandslingerapen (Atales geoffroyi) was het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de ngo Asociacion Rescate y Conservacion de Vida Silvestre (ARCAS) en Humane Society International/Latin America (Facebook). De twee organisaties werken al sinds 2007 samen om wilde dieren in Guatemala te beschermen en te behouden.

Voorkomen uitsterven soorten

ARCAS Wildlife Rescue Center behoort tot de grootste en meest geavanceerde reddingscentra ter wereld. Onder leiding van de National Council for Protected Areas zorgden HSI medewerkers voor de terugkeer van de slingerapen in het bos. Het opvangcentrum helpt 300 tot 600 dieren van meer dan 40 soorten per jaar. De meeste van deze dieren zijn het slachtoffer van dierenhandel en enkele van hen werden gered nadat ze negatieve ervaringen met mensen hadden ervaren.

Slingerapen gered van dierenhandel weer vrijgelaten in Guatemala
Zwarthandslingeraap in gevangenschap | Foto: publiek domein

Volgens de directeur van ARCAS, Fernando Martinez, voert het reddingscentrum fysieke, medische en ethologische rehabilitatie uit van verschillende diersoorten die als gevolg van illegale handel binnenkomen. De aanpak van ARCS volgt strikt wetenschappelijke standaarden zodat de dieren weer kunnen worden vrijgelaten in het Maya Biosphere Reserve. Martinez zegt in een verklaring:

“De missie van het opvangcentrum is het versterken van bestaande populaties van wilde dieren en het voorkomen van het uitsterven van soorten, zodat er gezonde populaties zijn die zich kunnen aanpassen en voortplanten in hun natuurlijke omgeving.”

.

Slingerapen gered van dierenhandel weer vrijgelaten in Guatemala
Foto: publiek domein

Volgens Grettel Delgadillo, adjunct-directeur voor HSI/Latin America, komen negatieve ervaringen tussen mensen en wilde dieren steeds vaker voor in Guatemala, naast de illegale dierenhandel zoals slingerapen. Mens en dier raken met elkaar in conflict doordat het leefgebied van dieren steeds kleiner wordt. Mensen komen steeds dichter bij de leefomgeving van de dieren te wonen. Delgadillo zegt:

“Daarom werken HSI/Latijns-Amerika en ARCAS aan een succesvolle rehabilitatie van dieren en geven ze hen zo een tweede kans om in vrijheid te leven. Ook dringen we er via verschillende initiatieven op het gebied van onderwijs en bewustwording bij iedereen op aan om deze dieren niet als huisdier te kopen, om geen voorwerpen te kopen die delen of afgeleide producten van wilde dieren bevatten en om verdachte activiteiten met betrekking tot wilde dieren aan de autoriteiten te melden.”

Slingerapen zes maanden gevolgd

De zwarthandslingeraap, ook wel geoffroy’s slingeraap genoemd, is een primaat die tot de familie Grijpstaartapen (Atelidae) behoort. Deze soort komt voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en is vooral te vinden in gebieden ter hoogte van 2800 meter met een dichte bebossing. Deze slingeraap is een bedreigde diersoort. De onlangs vrijgelaten primaten zullen de eerste zes maanden worden gevolgd met behulp van telemetrische halsbanden en worden in de gaten gehouden in het veld.

Bronnen:

Guatemala neemt dierenwelzijn serieus met Animal Welfare Unit

#GNvdD: Aapje Izzy gered van stropers (video)

©AnimalsToday.nl Jane Sauer