Precies een jaar geleden begonnen de Russische aanslagen op Oekraïne. Karen Soeters, oprichter van House of Animals, startte per direct een noodactie om oorlogsdieren te redden. Vandaag staan wij stil bij de tragische gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de noodhulp die nog steeds hard nodig is.

Een jaar oorlog in Oekraïne
De noodhulp van House of Animals krijgt een warm welkom | Foto: House of Animals

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne op 24 februari 2022, zijn duizenden dieren op straat terechtgekomen. Vluchtelingen mochten in eerste instantie de Europese Unie niet binnentreden met huisdieren, waardoor deze vaak noodgedwongen achterbleven. Karen Soeters, oprichter van House of Animals, ontving een jaar geleden een noodkreet uit het zwaar gebombardeerde Kiev en stelde onmiddellijk een crisisteam op voor noodhulp in verschillende regio´s van Oekraïne. Haar noodactie ging van start en is nog steeds in volle gang. Onder meer voor dierenopvang The City of Dog:

“Lieve vrienden! Onze dankbaarheid kent geen grenzen. Het is onmogelijk je voor te stellen hoe wij ons momenteel voelen, nu we weten dat we kunnen overleven in deze verschrikkelijke tijd. Ons hart is vol dankbaarheid en geluk dankzij mensen die geografisch gezien zo ver van ons staan, maar zo dichtbij in geest. Dank aan alle mensen in Nederland voor deze ongelofelijke hulp en steun!”

Thanks for your support 💛💙
The City of Dog dankbaar voor hulp: ‘Thanks for your support 💛💙’ | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Dankzij donateurs kan House of Animals hulpmiddelen zoals dierenvoer, medicijnen, benches en generatoren leveren aan tientallen dierenasielen, -opvangplaatsen en -klinieken, evenals aan barmhartige vrijwilligers die niet beoogd spontaan hun thuis hebben omgetoverd tot een noodopvang voor achtergelaten dieren.
.

Hulp House of Animals bereikt dierenopvang Sirius in Kiev

#GNvdD: 5 ton aan noodhulp voor paarden, honden en katten in Charkov, Oekraïne

Voorzieningen

Veel van deze opvangcentra en klinieken zijn dusdanig aangetast dat zij hulp nodig hebben bij de aanleg van elektriciteits- en watervoorzieningen, evenals de renovatie of herbouw van hun verblijfplaats. De dieren zelf hebben dringend voedsel en water nodig, en daarbij veterinaire zorg.
.

Renovatie van drie kamers van Oekraïense dierenkliniek

.
Om te voorkomen dat het aantal zwerfdieren exponentieel toeneemt, is het van groot belang deze dieren te steriliseren. Dankzij donaties van House of Animals zijn er al duizenden dieren gered. Angel, dierenopvang in Zararozhi:

“Ontzetten bedank dat jullie ons blijven steunen. Ik kan dankzij jullie hulp de dieren in mijn opvang en straatdieren voeren. Ze hoeven nu niet te verhongeren. Een welgemeende dank voor alle hulp en steun.”

.

Bombardementen
Zware bombardementen vlakbij dierenopvang Pegasus in Oekraïne maakt de honden erg angstig | Foto: Pegasus

Logistiek

In samenwerking met verschillende organisaties verzorgt House of Animals naast de inkoop van essentiële middelen ook de logistiek voor de uitvoering van hulpverlening vanuit Nederland tot aan de hulpbehoevende locaties. Vanuit verschillende verzamelpunten in Nederland vervoert samenwerkingspartner Help Ukrainian Pets (HUP) goederen vanuit Nederland naar depots bij de grens van Oekraïne. Vanuit deze locaties brengen lokale partners zoals Ukrainian Pet Association Worldwide (UPAW) en Animal ID Ukraine de donaties naar verschillende locaties in Oekraïne. Dankzij donateurs van House of Animals zijn tot op heden al 24 vrachtwagens aangeleverd bij meer dan 40 hulpbehoevende locaties. UPAW:

“We zijn House of Animals dankbaar voor alles wat jullie doen. De grenzeloze toewijding aan dieren, de oprechte wens om te helpen en het zoeken naar de meest uiteenlopende manieren om dit te doen, inspireren ons en geven ons nog meer kracht.”

.

Een jaar oorlog in Oekraïne
Logistiek wordt veel werk verricht om noodhulp ter plekke te krijgen | Foto: House of Animals

Oorlog in Oekraïne

Karen Soeters bracht een paar jaar terug, in vredestijd, een werkbezoek aan dierenopvang Sirius bij Kiev, waardoor ze al voor de oorlog contact had met oprichter Alexandra. Diens noodkreet een jaar geleden zette de hulp voor oorlogsdieren door House of Animals in gang. Alexandra laat vandaag weten:

“23.02.22 was de laatste dag voor de volledige invasie, en op 24 februari, op die enge eerste dag, was Karen een van de eersten die hulp aanbood aan de asieldieren. Ik was gewoon zo geraakt. Helaas konden we niet meteen hulp aannemen omdat we heel snel van de hele wereld afgesneden waren. We zitten zonder internet, communicatie, licht en water. Het was erg zwaar maar we stonden nog steeds en toen het kon kregen we gelukkig en dankbaar cadeaus van Karen – voedsel voor onze lijdende dieren, medicijnen, noodzakelijke warme dingen.”

De noodhulp aan Sirius en andere opvangcentra werd structureel. De dank van Alexandra gaat naar Karen Soeters, maar is feitelijk bestemd voor alle donateurs:

“De dankbaarheid aan mijn Karen en haar organisatie House of Animals is gewoon oneindig. Ze gedragen zich als echte vrienden, echte mensen. Dank je wel, lieve Karen, jij en je collega’s! Bedankt voor alles wat je doet voor de dieren.”
.

Kiev in vredestijd: links Alexandra van dierenopvang Sirius, rechts Karen van House of Animals | Foto: House of Animals

Dringend hulp nodig

Momenteel zijn er duizenden Russen in training om dit voorjaar nieuwe aanvallen uit te voeren op Oekraïne. Met de afschuwelijke verwoestingen van het afgelopen jaar heeft Rusland tijd gerekt om zich voor te bereiden op vermoedelijk nog zwaardere activiteiten. Het dierenvoer raakt op en dagelijks neemt het aantal hulpbehoevende dieren toe. Deze oorlogsdieren hebben daarom nog steeds dringend onze hulp nodig.

Karen’s blog: We stand with Ukrainian Animals

©AnimalsToday.nl Jennie Cools