Voor het eerst sinds het uitbreken van de Russische oorlog tegen Oekraïne is het gelukt om dierenopvang Sirius bij Kiev van diervoeder te voorzien. Een contactpersoon meldt aan House of Animals dat er een overdracht heeft plaatsgevonden van diervoedsel en dat Sirius het voer heeft opgehaald. Dierenopvang Sirius lag aan de basis van de succesvolle hulpactie opgezet door House of Animals, bedoeld om dieren en asielen in Oekraïne te helpen.

Hulp House of Animals bereikt dierenopvang Sirius in Kiev
Kitten in Oekraïne | Foto: UAnimals/Facebook

Dankzij de actie van House of Animals zijn er inmiddels 8 vrachtwagens met voer en andere dierbenodigdheden naar Oekraïne vertrokken. Karen Soeters van House of Animals is trots op het behaalde resultaat:

 

 

 

“Er is een groot netwerk ontstaan waardoor er steeds meer mogelijk wordt en het enthousiasme en wederzijdse vertrouwen alleen maar toenemen.”

Hulp House of Animals bereikt dierenopvang Sirius in Kiev

.
Karen Soeters en collega Esther Kef gingen zelf naar de grens tussen Polen en Oekraïne. Ze zagen hoe het voedsel voor de shelters in Oekraïne arriveerde, om naar een opslag in Lviv gebracht te worden voor verdere distributie. Dit gebeurde door dierenvrienden, die daarbij hun leven waagden. Er kwamen zelfs vier dierenvrienden om het leven, toen ze voedsel naar een shelter wilden brengen en door Russisch vuur werden gedood.

Ontzettend dankbaar

Mesen die een dierenopvang hebben of voor dieren van gevluchte landgenoten zorgen zijn dankbaar voor iedere vorm van hulp. Voor de vrouw in onderstaand filmpje is het steeds moeilijker om voedsel te vinden voor haar dieren. Ook andere inwoners uit de omgeving van Zaporizja hebben dat probleem. Dankzij de donaties kon House of Animals diervoeding voor haar en haar buren kopen. De partner in Oekraïne, Tailed Hostages of War, verspreidt voedsel daar waar nodig is met gevaar voor eigen leven. De vrouw is ontzettend dankbaar voor de diervoeding, want hiermee kan zij haar dieren de komende dagen voeren:
.

Hulp House of Animals bereikt dieren in Kiev

Dat dierenopvang Sirius nu eindelijk geholpen is, is een moment om bij stil te staan vindt Karen Soeters. De opvang kreeg het zwaar te verduren in een gevaarlijk gebied, maar de situatie rond Kiev lijkt te veranderen, zo melden diverse media. De Russische militaire aanwezigheid lijkt af te nemen, wat echter niet automatisch wil zeggen dat het gevaar afneemt. Karen Soeters is daarom buitengewoon blij dat het eindelijk gelukt is om hulp voor de dieren van Sirius op z’n plek te krijgen:

“Het is een paar helden eindelijk gelukt voer naar Sirius te krijgen. In ieder geval tot aan de rand van het afgezette gebied, waar Alexandra en team het op heeft kunnen halen!”

In 2017 was Karen op bezoek bij dierenopvang Sirius, ten westen van Kiev. De noodkreet van Alexandra maakte wat los, en de hulpactie groeide als vanzelf:
.

.
De actie van House of Animals heeft inmiddels 426.000 euro ingezameld. Door de hoogte van dat bedrag werd besloten dat ook andere shelters die in nood zaten hulp moesten krijgen. Net als achtergelaten huisdieren, die door burgers worden verzorgd, terwijl er geen voedsel voor ze te koop is.

“Ik help met het voeden van de in de steek gelaten honden.”

En dat is niet het enige wat de vrouw doet in onderstaand filmpje. Ook zorgt zij voor de dieren van haar zieke buurman in Oekraïne. Het is steeds moeilijker om voedsel voor ze te vinden, maar dankzij de hulp van House of Animals kan ze voor de dieren zorgen. In de video uit ze haar dank:
.

‘Stil en hoopvol’

House of Animals gaat vol overtuiging door met de hulpverlening aan dieren in het oorlogsgebied. Er komt veel schokkend nieuws uit Oekraïne, maar er zijn ook positieve momenten, zo meent Karen Soeters:

“Als ik zie hoe hard mensen hebben gewerkt, hoe betrokken mensen zijn, hoe sterk dierenliefde is en de band tussen mensen en hun dieren… Daar word je even stil van en tegelijk hoopvol. Al die ellende heeft ook iets moois voortgebracht en daarop bouwen we verder. Ook na de oorlog, want dan is er nog heel veel hulp nodig.”

Op Instagram en Facebook kun je dagelijks volgen hoe de actie van House of Animals in de praktijk al veel dieren en mensen in Oekraïne heeft geholpen.

Foto: House of Animals/Instagram

.

Een maand oorlog in Oekraïne

Karen’s blog: ‘De dieren zullen sterven zonder jou’ – Help dieren Kiev

©AnimalsToday.nl