Diverse shelters waren sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne afgesneden van de buitenwereld. Shelter Sirius in Kiev was hier een voorbeeld van. Het is het Oekraïense leger gelukt om controle te krijgen over het gebied rond Kiev. Hierdoor kan men deze shelters bereiken en de dieren in nood van voedsel voorzien dankzij de noodactie van House of Animals. Helaas kwam de hulp te laat voor meer dan 330 honden in een shelter in Borodyanka.  

shelter
Meer dan 330 honden sterven van honger en dorst in shelter nabij Kiev | Foto’s vrijwilligers Oekraïne

Dat de Oekraïense troepen weer controle hebben over de regio rond Kiev heeft veel goed nieuws gebracht. Zo is shelter Sirius voor het eerst sinds de oorlog uitbrak bereikbaar. Ook andere shelters in nood konden eindelijk van voedsel en medicijnen voorzien worden. Maar helaas zijn er minder positief gestemde berichten. Shelter Borodyanka, gelegen ten noorden van Kiev, werd aan het begin van de oorlog door de directie verlaten. Niemand bleef achter bij de honden. Tijdens de gevechten was het onmogelijk om bij de honden te komen. Men verwachtte eigenlijk dat de honden een maand zonder voedsel en water onmogelijk konden overleven.

150 honden

Afgelopen weekend konden twee vrijwilligers de shelter eindelijk bereiken en wonder boven wonder troffen ze meer dan 150 honden in leven aan. Maar zeker 335 honden hebben het niet gered. Dit doet ons ontzettend veel verdriet. Nu wordt er goed gezorgd voor de honden die nog in leven zijn. Volgens UAnimals waren 27 honden ernstig ziek en tijdens het weekend zijn hiervan zes honden overleden.

Hieronder zijn beelden te zien van hoe de vrijwilligers de shelter aantroffen. Let op: het gaat hier om schokkende beelden.

Vrijwilligster Yulia Petrenko meldt op social media het volgende over de tragedie:

“Sommige honden hebben het overleefd, maar veel dieren verkeren in een vreselijke toestand, op de rand van leven en dood, ze hebben dringend behandeling nodig. Alle honden hebben ernstige uitdroging en uitputting, sommige honden kunnen niet meer lopen.”

De organisatie BANDA meldt dat er inmiddels meer dan 128 dieren uit de shelter zijn weggehaald. De honden die in zich in de beste conditie bevinden zijn overgebracht naar pleeggezinnen.

BANDA zal morgen samen met de organisaties Tailed Thursday, Tailed Sunday, Tailed BANDA, Tailed Wednesday de rest van de dieren uit het asiel weghalen. De honden die nog in de shelter verblijven zijn voorzien van voedsel, water en de benodigde medische zorg.

Honger

Een deel van de ernstig zieke honden | Foto: Facebookpagina BANDA

Andere shelters in Kiev

House of Animals meldt dat de hulp naar de shelters in de omgeving van Kiev op gang is gekomen. Een van de depots van House of Animals bevindt zich in deze regio. Onze contactpersonen ter plekke zorgen ervoor dat het voer naar diverse shelters wordt gebracht. Na meer dan een maand oorlog kunnen we eindelijk de tot nu toe onbereikbare shelters van voedsel voorzien!

Dankzij de actie van House of Animals zijn er inmiddels 8 vrachtwagens met voer en andere dierbenodigdheden naar Oekraïne vertrokken. Karen Soeters van House of Animals is trots op het behaalde resultaat:

“Er is een groot netwerk ontstaan waardoor er steeds meer mogelijk wordt en het enthousiasme en wederzijds vertrouwen alleen maar toenemen.”

Hulp House of Animals bereikt dierenopvang Sirius in Kiev

Karen Soeters en collega Esther Kef gingen zelf naar de grens tussen Polen en Oekraïne. Ze zagen hoe het voedsel voor de shelters in Oekraïne arriveerde, om naar een opslag in Lviv gebracht te worden voor verdere distributie. Dit gebeurde door dierenvrienden, die daarbij hun leven waagden. Er kwamen zelfs vier dierenvrienden om het leven, toen ze voedsel naar een shelter wilden brengen en door Russisch vuur werden gedood.

De actie van House of Animals heeft inmiddels 426.000 euro ingezameld. Hierdoor kunnen enorm veel dieren gered worden. House of Animals koopt voedsel in, dat vervolgens in diverse depots in Polen en Oekraïne wordt opgeslagen. Verder zorgt House of Animals er samen met onze partner HUP – Help Ukrainian Pets voor dat al het gedoneerde voedsel naar onze depots bij de grens met Oekraïne gaat. Onze partners in Oekraïne UPAW / Хвостатим заручникам війни, Tailed Hostages of War en Animal ID Ukraine, zorgen er vervolgens voor dat het eten en de medicijnen bij de asieldieren terechtkomen.

Noodhulp

Er is nog ontzettend veel werk aan de winkel in dit land dat zo zwaar getroffen is door de oorlog. House of Animals gaat onverminderd door met het bieden van noodhulp bij de shelters in Oekraïne.

Nogmaals: heel erg veel dank voor jullie steun. Samen staan wij sterker!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer