Het Antilliaanse eiland Sint-Eustatius heeft de jacht geopend op de groene leguaan. de invasieve diersoort bedreigt het voorbestaan van de Antilliaanse leguaan, een inheemse soort.

groene leguaan
Iguana delicatissima, de Antilliaanse groene leguaan | Foto: Wikimedia Commons

De Antilliaanse leguaan komt alleen voor op de Bovenwindse eilanden van de Antillen en wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. Habitatverlies, jacht en predatoren worden voor een afname van de populatie. Ratten, honden, maar ook mensen vormen een bedreiging voor de Antilliaanse leguaan, doordat ze op de dieren jagen. Inwoners van het Nederlandse eiland in Caribisch gebied zouden nog steeds soep van de ‘Iguana Delicatissima’ maken.

De angst dat de Antilliaanse leguaan op Sint-Eustatius uitsterft, is in de afgelopen maanden toegenomen, waarschuwen natuurbeschermers. Een invasieve soort, de grotere en dominante groene leguaan, concurreert met de inheemse leguaan voor voedsel en hulpbronnen. Tevens plant de groene leguaan zich voort met de Antilliaanse leguaan, waardoor er vele hybride leguanen ontstaan. Op het nabijgelegen eiland Sint-Maarten woonde een zeer grote populatie Antilliaanse leguanen. Doordat mensen de grotere en dominante groene leguaan naar het eiland brachten, is de inheemse leguaan er binnen twintig jaar verdwenen.

Van de inheemse, Antilliaanse leguaan zijn er nog maar 420 exemplaren over. Een gezonde populatie telt 5.000 dieren. De lokale leguaan is een beschermde diersoort: wie het dier iets aandoet kan hoge boetes verwachten. Ook op de andere Antilliaanse eilanden neemt de populatie Antilliaanse leguanen af. Alleen op Dominica doet de soort het goed.

Vrachttransport
De mogelijke oorzaak van de invasie groene leguanen is het vrachttransport vanuit buureilanden. Vorige maand werd er in de haven van Sint Eustatius weer een groene leguaan gevangen. Natuurbeschermingsorganisatie Stenapa wil dat overheidsinstanties nauwer gaan samenwerken. Woordvoerder Clarisse Buma:

“Er zou eigenlijk een inspecteur in de haven moeten komen die binnenkomende schepen op dit soort dieren onderzoekt.”

De natuurbeschermingsorganisatie probeert via een campagane zo veel mogelijk inwoners van het Caraïbische eiland te informeren. Buma:

“Als de groene leguaan hier vaste voet aan de grond krijgt, heb je echt een probleem als eiland. Ze leggen vier keer per jaar eieren. De lokale leguaan maar één keer per jaar.”

Euthanasie
De gevangen groene leguanen worden in overleg met de lokale autoriteiten geëuthanaseerd. Volgens Stenapa is er geen budget om de dieren terug te brengen of uit te zetten naar andere eilanden.

Fokprogramma’s
Er is getracht de Antilliaanse leguaan via fokprogramma’s in gevangenschap te laten voortplanten, om zo de populatie te laten groeien, maar het blijkt dat eieren in gevangenschap vaak niet uitkomen. In 1997 kwam slechts één ei succesvol uit en in 2000 zijn er acht kleine leguanen geboren. In 2016 kropen er nog eens 11 Antliiaanse leguanen uit het ei bij Durell Wildlife Trust, die naar verschillende dierentuinen in Europa worden gebracht.

Bronnen: Caribisch Netwerk ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor