Het gaat niet goed met de wilde eend. De populatie wilde eenden is sinds de jaren ‘90 met eenderde afgenomen, zo blijkt uit tellingen van SOVON Vogelonderzoek. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Erik Kleyheeg uit Haastrecht, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie, doet hier onderzoek naar en vraagt het Nederlandse publiek om hulp.

jonge eendjes
Foto: screenshot video

Kleyheeg:

“Er is eigenlijk geen verklaring voor het verdwijnen van de eenden. Het gaat al om zo’n 100.00 broedparen.”

Kleyheeg onderzoekt nu de eendenkuikens:

“Daar weten we weinig van. We weten niet wat er allemaal gebeurt in die fase van hun leven”.

Vrijwel geen enkele één jonge eend lijkt na de geboorte te blijven leven en te volgroeien tot een volwassen eend. “En dat is dus niet de bedoeling”, aldus de onderzoeker.

Kleyheeg wil data verzamelen over de jonge eendjes en vraagt het publiek daarbij om hulp:

“Ik zou graag willen dat mensen jonge eendengezinnen volgen en doorgeven hoeveel jonge eendjes er zijn en hoeveel er over zijn na een week of twee weken (…) Ik wil niet zo heel veel weten. Alleen de datum, de plaats, het aantal en de leeftijd van de eendenkuikens. Dat laatste kun je inschatten door middel van plaatjes op mijn website.”

700 deelnemers
Inmiddels hebben meer dan 700 mensen hun waarnemingen van eendenkuikens gemeld bij KLeyheeg, ook wel Doctor Duck genoemd. Veel van deze mensen blijven de jonge eendengezinnen volgen, om zo te zien hoeveel jongen er blijven leven en groot worden.

Vorig jaar deed Kleyheeg al een pilot-onderzoek, maar om een betrouwbaar resultaten te behalen hij meer data hebben. Hiervoor moet hij eendenjongen meerdere jaren volgen, om zo ook vergelijkingen te kunnen doen tussen de verschillende jaren.

Voorlopige onderzoeksresultaten
Uit de resultaten zover blijkt dat driekwart van de eendenkuikens al in de eerste week na de geboorte verdwijnt. In steden krijgen de eenden minder jongen dan in landelijk gebied. Verder gaan eenden bij milde winters eerder broeden, maar wanneer de kou dan toch komt, gaan de jonge eendjes dood.

Verder wordt onderzocht of de afname van de populatie wilde eenden mogelijk wordt veroorzaakt door roofdieren, voedseltekort of bijvoorbeeld landbouwgif.

Doe mee!
Wil je meedoen aan het onderzoek? Geef je waarnemingen dan door via waarneming.nl of via de website van Kleyheeg.

Bronnen: Omroep West, Omroep West ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor