Twee dolfijnen in het Seoul Grand Park Aquarium, Korea zullen na twintig jaar gevangenschap eindelijk weer van de vrijheid kunnen proeven.

twee dolfijnen
Dolfijnen horen vrij te zijn | Foto: Zest-pk/Flickr

De dolfijnen Geumdeung en Daepo werden vernoemd naar de vissersdorpen waar ze in de buurt  van eiland Jeju werden gevangen in het jaar 1997 en 1998. Na enkele kortstondige verblijven werden ze uiteindelijk definitief getransporteerd naar het Seoul Grand Park in 1999 en 2002 om daar zinloze trucjes uit te voeren voor het publiek.

De organisatie Ric O’Barry’s Dolphin Project schrijft deze overwinning toe aan de kracht van de adembenemende documentaire The Cove die de schrijnende dolfijnvangst in Taiji (Japan) onthult. Dit zou burgemeester Park Won-Soon hebben overtuigd van het belang van de vrijlating van de dolfijnen en om hun rehabilitatieprogramma te betalen.

Ric O’Barry was eerder te gast bij AnimalsToday (toenmalig PiepVandaag) voor een scherp gesprek over dolfijnen in gevangenschap .

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De beslissing van de burgemeester is een stap in het plan om de wilde dolfijnenpopulatie langs de kust van Jeju weer uit te breiden. De dolfijnen van 23 en 26 jaar verkeren in goede gezondheid en kunnen zich nog steeds voortplanten.

Het ministerie van Maritieme bevoegdheden zal erop toezien dat de dolfijnen getraind worden om weer te kunnen overleven in het wild. Daarvoor moeten ze in een gesloten omgeving gewend raken aan hun nieuwe omgeving en in staat zijn om zelf weer voldoende vis te vangen om te voorzien in hun behoeften. Daarna kunnen ze terug naar Jeju worden gebracht voor hun vrijlating die gepland staat in juli.

In 2013  werkte Ric O’Barry reeds mee aan de vrijlating van enkele dolfijnen in Korea:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Dolfijnen beschikking over enorm complexe communicatievaardigheden en zelfperceptie waarvan wij slechts het topje van de ijsberg hebben onthuld. Steun daarom geen organisaties die hen in gevangenschap houden, maar die hun vrijlating nastreven. Sea Shepherd’s Cove Guardians en Ric O’Barry’s Dolphin Project spannen zich reeds jaren in en boeken steeds nieuwe successen.

Bron: One Green Planet ©AnimalsToday Bram Vogels


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.