Op 22 april is in het Banff National Park het eerste bizonkalfje in 140 jaar tijd geboren. Moeder en kind maken het goed. Vlak na de geboorte van het eerste kalfje werden er nog twee kalfjes geboren.

bizonkalfje
Foto: U.S. Department of Interior

Ondanks het dikke pak sneeuw dat er is gevallen gaat het met alle nieuwgeborenen en hun moeders goed. Bill Hunt, manager instandhouding bij het Canadese natuurpark laat weten:

“Gelukkig passen bizons zich snel aan. De kleine kalveren komen ter wereld, strekken hun benen en beginnen met zogen en doen het goed.”

Hunt noemt de geboorte van de kalfjes een belangrijke gebeurtenis. Medewerkers van het park houden de jonge bizons goed in de gaten en beschermen ze tegen mogelijke roofdieren. Het park verwacht dat er tussen deze maand nog 7 kalfjes worden geboren.

Afgelopen februari verplaatste het park 16 bizons, waarvan 10 zwangere bizons, en 6 jonge stieren van het oosten van Edmonton naar een veilig en afgelegen gebied in het park. De verhuizing is onderdeel van het 6,4 miljoen dollar kostende herintroductie project. De komst van de kalfjes naar het natuurpark is belangrijk omdat de moeders een band opbouwen met het stuk land waar zij voor de eerste keer bevallen.

In de zomer van 2018 worden de bizons uitgezet in een gebied van 460 vierkante mijl groot, het “herintroductiegebied”. Het paren van de bizons vindt meestal plaats in augustus. De kans is dus groot dat er nog een nieuwe generatie bizons wordt geboren voordat zij worden verplaatst naar het herintroductiegebied.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday Lianne Raat