Hoewel de beelden van de ponypletters voor zich spraken; veel te zware vrouwen op kleine pony’s, zat er geen schot in de vervolging van de verdachte vrouwen uit de filmpjes. Zij zijn de enigen die nog vervolgd kunnen worden, want de maker van de zogenaamd erotische video’s, Carlo M. van Napoleon Videoproducties uit Alkmaar is overleden. Eind augustus 2015 verklaarde het Openbaar Ministerie nog die zomer met een besluit te komen om tot vervolging over te gaan. Nu is opnieuw toegezegd dat er snel een beslissing zal volgen.

ponypletters
Foto: screenshot video Napoleon-ridingcult.com via LiveLeak

Woordvoerder Natasja Keijzer van het Openbaar Ministerie Noord-Holland verklaart vandaag  tegenover PiepVandaag dat er op dit moment daadwerkelijk overleg plaatsvindt of de verdachten vervolgd gaan worden:

“Inmiddels is er een deskundige van over de grens geweest die heeft beoordeeld of er sprake is van gedragsverandering bij de dieren op de langere termijn door het misbruik. Dit moest vertaald worden, en er komen natuurlijk meer zaken binnen. Maar ik weet dat ‘as we speak’ er overleg plaatsvindt wat er met de informatie gaat gebeuren. Meer kan ik er nu niet over zeggen, behalve dat er echt op korte termijn een uitspraak gaat komen.”

Net als vorig jaar waren er geruchten dat er geen vervolging meer zou plaatsvinden, maar dit wordt opnieuw ontkend door het OM.

Carlo M.
De zaak van de ponypletters kwam aan het licht toen in 2013 filmpjes verschenen waarin duidelijk sprake was van dierenmishandeling met een zogenaamde erotische bedoeling. In deze video’s werd Nederlands gesproken door zowel de filmer als de vrouwen op de pony’s. Carlo M. ontkende tijdens een televisieoptreden bij SBS6 in alle toonaarden dat hij betrokken was bij de video’s, maar uit een stemvergelijking die GeenStijl op de website plaatste bleek het tegendeel. Carlo M. is vorig jaar overleden, waardoor de strafvervolging verviel.

ponypletters
Een sigaret roken op de onder het gewicht bezweken pony | Foto: screenshot video – via LiveLeak

Amazone
Samen met M. werden nog 4 verdachten aangehouden, waaronder de toen 33-jarige amazone Bianca B., die tot haar arrestatie werkzaam was bij de brandweer Amsterdam-Amstelland. Op 31 augustus 2015 meldde het OM Noord-Holland die zomer nog met een beslissing te komen of er tot strafvervolging overgegaan werd. Het besluit hiertoe zou echter om diverse redenen moeilijk zijn. Woordvoerder Natasja Keijzer verklaarde:

“Dierenmishandeling is altijd lastig. In dit geval moet er onderzocht worden waar en wanneer de video’s gemaakt zijn en of er geen sprake is van verjaring. Er is de hulp ingeroepen van een deskundige die onderzoekt of de dieren blijvend last hebben gehad van de mishandeling, of ze letsel hebben opgelopen en of er sprake is van een verandering in hun gedrag.”

Op de vraag (in augustus 2015) of de zaak doorlopend de aandacht had en er dagelijks onderzoek is gedaan naar de video’s luidde het antwoord:

“Er is een beperkt aantal Officieren en die hebben het allemaal druk en dan schiet er wel eens iets tussendoor.”

Genre
Toch lijkt er ditmaal echt schot in de zaak te zitten, waarbij er helaas veel variabelen zijn die vervolging in de weg kunnen staan. En het is niet de enige zaak, want zogenaamd erotische filmpjes waarbij dieren op vreselijke manieren mishandeld of gedood worden zijn een genre op zich en niet beperkt tot Nederland alleen. De ponypletters van Carlo M. zijn slechts een klein deel van die giftige wereld van bijvoorbeeld ‘crush movies’. De walging die dat genre oproept zou eigenlijk voldoende moeten zijn om de daders te kunnen straffen.

©PiepVandaag.nl Bart van Riel