Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bevestigd dat Carlo M. van Napoleon Videoproducties uit Alkmaar is overleden. M. was de maker van de schokkende video’s waarin veel te zware vrouwen in schaarse kleding op kleine Shetlandpony’s rondreden. Of zijn dood van invloed is op de vervolging van de verdachte ponypletters is vooralsnog niet bekend. Eind augustus maakte het OM bekend deze zomer met een besluit te komen of er tot vervolging van de ponypletters wordt overgegaan.

ponypletters
Foto: screenshot video – via LiveLeak

Over de doodsoorzaak van Carlo M. is officieel niets bekend, maar er wordt op het forum bokt.nl gemeld dat het om zelfmoord gaat. Op de website oozo.nl staat een bericht dat een ambulance op 29 juli j.l. ‘met gepaste spoed’ naar het adres van M. is gegaan. Woordvoerder Natasja Keijzer van het OM bevestigt tegenover ons zijn overlijden:

“Ik kan bevestigen dat wij vernomen hebben dat hij is overleden. Hierdoor vervalt het recht op strafvordering. Of dit van invloed is en de zaak bemoeilijkt, daar kan ik geen uitspraak over doen. Hij is destijds (2013 – red.) verhoord, dus dat is meegenomen in het onderzoek.”

Filmpjes

De zaak van de ponypletters kwam aan het licht toen in 2013 filmpjes verschenen waarin duidelijk sprake was van dierenmishandeling met een zogenaamde erotische bedoeling. In deze video’s werd Nederlands gesproken door zowel de filmer als de vrouwen op de pony’s. Carlo M. ontkende tijdens een televisieoptreden bij SBS6 in alle toonaarden dat hij betrokken was bij de video’s, maar uit een stemvergelijking die GeenStijl op de website plaatste bleek het tegendeel.

Samen met M. werden nog 4 verdachten aangehouden, waaronder de toen 33-jarige amazone Bianca B., die tot haar arrestatie werkzaam was bij de brandweer Amsterdam-Amstelland. Op het internet circuleren op dit moment berichten dat zij door alle negatieve aandacht al genoeg gestraft zou zijn en dat het OM de zaak tegen haar zou laten vallen, maar dit wordt door het Openbaar Ministerie tegengesproken.

ponypletters
Een sigaret roken op de onder het gewicht bezweken pony | Foto: screenshot video – via LiveLeak

Onderzoek

Op 31 augustus meldde het OM deze zomer nog met een beslissing te komen of er tot strafvervolging overgegaan wordt. Het besluit hiertoe zou echter om diverse redenen moeilijk zijn. Natasja Keijzer:

“Dierenmishandeling is altijd lastig. In dit geval moet er onderzocht worden waar en wanneer de video’s gemaakt zijn en of er geen sprake is van verjaring. Er is de hulp ingeroepen van een deskundige die onderzoekt of de dieren blijvend last hebben gehad van de mishandeling, of ze letsel hebben opgelopen en of er sprake is van een verandering in hun gedrag.”

Op de vraag of de zaak de afgelopen 2 jaar doorlopend de aandacht heeft gehad en er dagelijks onderzoek is gedaan naar de video’s luidt het antwoord:

“Er is een beperkt aantal Officieren en die hebben het allemaal druk en dan schiet er wel eens iets tussendoor.”

Deze maand beslissing

Na 2 jaar onderzoek valt in alle redelijkheid te verwachten dat het OM voldoende feiten op tafel moet hebben om te weten of er tot strafvervolging van de resterende verdachten overgegaan kan worden. Uiteindelijk spreken de vreselijke beelden voor zich. De belofte dat hierover deze zomer een besluit valt wordt door Natasja Keijzer van het OM tegenover PiepVandaag nogmaals herhaald, zij het met een kleine slag om de arm:

“Ik wou dat ik in het hoofd van de Officier kon kijken, maar ik verwacht toch deze maand wel een beslissing.”

Voorbeeld stellen

Het is zeer te hopen dat de dood van Carlo M. geen roet in het eten gooit en het OM daadwerkelijk snel het besluit neemt om de resterende verdachten strafrechtelijk te vervolgen wegens ernstige dierenmishandeling, al was het maar om een voorbeeld te stellen. Gelukkig hebben de betrokken pony’s een veilig nieuw thuis gevonden.

Hieronder nogmaals de schokkende beelden die de zaak in 2013 aan het rollen brachten. Edit: de beelden zijn sindsdien verwijderd en derhalve niet meer te zien.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel