Terwijl presentator en JAAN-ambassadeur Dennis Weening voor de opnames van Blind Naar de Top de Kilimanjaro beklimt, zal zijn kleine naamgenoot Dennis terugkeren naar zijn geboorte-eiland Sumatra. De kleine Orang-oetan werd in februari dit jaar in beslag genomen (Op Weenings verjaardag), na een grootscheeps onderzoek van Jakarta Animal Aid Network (JAAN) naar een illegale dierenhandelaar. Na een periode van revalidatie is kleine Dennis genoeg aangesterkt om naar het opvangcentrum te verhuizen, waar hij met lotgenoten kan leren echt aap te zijn.

Dennis

Kleine Dennis is het slachtoffer van de palmolie-industrie. Zijn moeder werd hoogstwaarschijnlijk vermoord door medewerkers van een palmolieplantage en baby Dennis werd ontvoerd en verkocht aan een handelaar voor bijna 5000 euro. Grote Dennis (Weening) besloot zich in te zetten voor JAAN-Nederland. De organisatie zet zich in om de internationale dierenhandel een halt toe te roepen en het probleem van het gebruik van palmolie aan de kaak te stellen.

In Indonesië is ruim zes miljoen hectare met palmbomen beplant en er komen steeds meer plantages bij. Al deze plantages worden gebouwd op primair bosgebied, wat palmolie de grootste bedreiging voor de orang-oetan maakt. Kleine Dennis is zeer waarschijnlijk zijn moeder verloren door een palmolieplantage. De orang-oetans hebben niets meer te eten, hebben geen bomen meer en zwerven hopeloos rond op zoek naar water en voedsel. Ze staan letterlijk bloot aan de illegale handel. De volwassen orang-oetans worden op zeer brute wijze doodgemaakt en hun baby’s worden verkocht. De eigenaren van de palmolieplantages geven hiertoe opdracht, omdat orang-oetans hun jonge boompjes anders beschadigen.

oerwoud
3 Palmolieplantage | © Bring the Elephant Home

Mede-oprichtster Femke den Haas van JAAN:

“Het is belangrijk dat Nederland als grootste afnemer van palmolie vanuit Indonesië serieuze stappen onderneemt voor de bescherming van het regenwoud en de daarin levende dieren”.

Primaire bosgebieden zouden kunnen worden opgekocht om verdere ontwikkeling van palmolieplantages te voorkomen. En bedrijven zouden kunnen kiezen voor een andere oliesoort. Palmolie wordt nu in de meeste huishoudelijke artikelen, persoonlijke verzorging en levensmiddelen gebruikt zonder dat de consument zich bewust is van de gevolgen (primaire boskap). Dit komt door de onduidelijke vermelding van ingrediënten op producten, zoals plantaardige vetten of duurzame palmolie. Palmolie is echter nooit duurzaam: er wordt altijd weer nieuw bosgebied voor gekapt. Het bewijs daarvan is in overvloed aanwezig.

Dennis Weening:

“Het geblinddoekt beklimmen van de Kilimanjaro is voor mij een bizarre ervaring en ik vind het heel bijzonder dat ik dit mag doen. Kleine Dennis bereikt met de terugkeer naar zijn geboorte-eiland een mijlpaal, maar eigenlijk had hij in zijn korte leventje nog niet voor zo’n grote opgave mogen staan! Ik help JAAN graag om meer slachtoffers zoals kleine Dennis te voorkomen, maar iedereen kan hier een steentje in bijdragen. Palmolie wordt in ontzettend veel producten gebruikt, van brood tot sauzen en chips, maar ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Koop die producten dus niet meer en mail je favoriete chips- of shampoomerk met de vraag wanneer zij stoppen met het gebruik van palmolie!”

Persbericht JAAN