Het Europees Parlement heeft gisteren een geamendeerde versie van de handelsbeperking in zeehondenproducten aangenomen. Daarmee blijft de Europese import van producten van zeehonden die op een commerciële manier gevangen zijn illegaal.

zeehondenproducten
Jonge zeehond, vooral aantrekkelijk voor jacht vanwege de vacht

Het International Fund for Animal Welfare is blij met de stemming. EU directeur Sonja van Tichelen:

”Dit is een fantastisch besluit. Hiermee is het beleid van de Europese Unie in lijn gebracht met de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uit 2014. Een uitspraak die al meer dan 2 miljoen zeehonden heeft gered van een gruwelijke dood.”

Canada en Noorwegen tekenden in 2009 bij de WTO bezwaar aan tegen het Europese importverbod op zeehondenproducten. De landen werden uiteindelijk in 2014, in een historisch besluit van de Wereldhandelsorganisatie, in het ongelijk gesteld. De WTO oordeelde dat een importverbod op morele gronden, bijvoorbeeld in het belang van dierenwelzijn, mag worden ingesteld.

Van Tichelen:

“Deze beslissing van het Europees Parlement bekrachtigt het belang van dierenwelzijn. Het is een goede afspiegeling van de ethische bezwaren van miljoenen Europeanen die al jaren pleiten voor een verbod.”

De enige uitzondering op het importverbod is de relatief kleine inheemse jacht. Deze producten blijven onder strenge voorwaarden, gericht op dierenwelzijn en traditie, toegestaan.

Bron: IFAW ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.