Wietse van der Werf, oprichter van The Black Fish en schipper van de boot Zeno 1325 kan vervolgd worden, omdat hij zondagochtend een medisch team, tegen de noodverordening in, meenam naar bultrug Johannes. Het team van The Black Fish wilde de conditie van de bultrug controleren en constateerden dat Johannes was overleden.

bultrug
Marianne Thieme aan boord van de boot van The Black Fish | Foto: The Black Fish / Nico Jankowski

Zaterdagmiddag is The Black Fish, samen met fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, ook met de boot richting Johannes gevaren. Thieme wilde zelf de situatie van Johannes bekijken. Helaas moest de boot vanwege storm en zeer hoge golven weer terugkeren, zonder Johannes te hebben bereikt. Er werd besloten het de volgende ochtend opnieuw te proberen.

The Black Fish is zondagochtend vroeg met experts André van Gemmert, van Zeehondencrèche Lenie ’t Hart, en onafhankelijk cetacean researcher Laura Lauta van Aysma naar Johannes gevaren om hem te onderzoeken. Het team van experts constateerden dat het grote zeezoogdier dood was, maar ook dat hij op verschillende plekken verwondingen had. Sommige verwondingen zijn duidelijk veroorzaakt door de stranding, maar andere verwondingen leken door mensen re zijn aangebracht.

bultrug johannes
Foto: The Black Fish / Nico Jankowski

Grote gaten werden gevonden in de rug van het dier, wat aantoont dat er weefsel is weggenomen. Verder zijn er verwondingen geconstateerd op zijn vinnen en staart en op sommige plekken miste er huid. Het is niet bekend wanneer het weefsel precies is weggenomen, maar het is mogelijk dat dit vlak na de euthanasiepoging is gedaan, toen het dier nog leefde.

Bron: The Black Fish ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor