Een recordaantal bruinvissen is vorige maand geteld langs de Nederlandse kust. Op 4 maart werden maar liefst 126 dieren gezien. Dat heeft Ecomare maandag bekend gemaakt. Een eerder record stamt uit 2006. Maar liefst 79 bruinvissen werden er toen gespot.

bruinvissen geteld
Photo credit: Bas Kers / Foter.com / CC BY-NC-SA

De telling van begin maart vond plaats vanaf de dijk bij Den Helder. Op meerdere dagen diezelfde maand bedroeg het aantal waargenomen bruinvissen meer dan honderd. Helaas zijn er in die periode ook veel dode bruinvissen aangespoeld. Volgens Naturalis dat het aantal strandingen bijhoudt, gaat het om 101 dode dieren . Dat is bijna twee keer zoveel als gemiddeld. Ook zijn er vier nog levende bruinvissen aangespoeld.

“Kennelijk komen er steeds meer bruinvissen voor langs de Nederlandse kust. Maar dat verklaart het hoge aantal gestrande dieren niet helemaal”, aldus Ecomare. “Maart was een koude maand met veel oostenwind. Normaal drijven dode bruinvissen op zee en spoelen ze aan bij westenwind. Wellicht zijn de dieren met de onderstroom op de kust terechtgekomen.”

Op dit moment worden er nog steeds veel bruinvissen waargenomen. Niet alleen langs de kust maar ook in de Waddenzee en de Westerschelde.

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.