Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben eind maart in de provincie Utrecht opnieuw neushoornhoorns in beslag genomen. Het betreft een deel van de kop van een neushoorn met daarop twee hoorns. Ze werden te koop aangeboden via de internetsite van een Belgisch veilinghuis. De getaxeerde handelswaarde is € 70.000 tot € 100.000.

Neushoornhoorns
Foto: NVWA

 Neushoorns worden ernstig bedreigd door stropers en daarom is zowel de handel als het bezit van de hoorns in de EU ten strengste verboden. De NVWA nam in februari ook al vijf hoorns in beslag in Almere en in maart twee in Zeeland. Er is een grote vraag naar hoorns van neushoorns. Vooral uit Aziatische landen waar ze worden gebruikt voor traditionele medicijnen die werkzaam zouden zijn tegen kanker of waarvan gedacht wordt dat ze potentieverhogend werken. Deze vraag drijft de prijs enorm op.

Onderzoek door de NVWA naar de internethandel in de hoorns wijst uit dat Belgische en Duitse veilinghuizen via websites en catalogi hoorns te koop aanbieden voor  € 60.000 tot € 120.000 per stuk. Het strafrechtelijk onderzoek naar de man uit Utrecht die de twee hoorns te koop aanbood, wordt uitgevoerd door de NVWA. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Bron: Persbericht NVWA ©PiepVandaag.nl