De petitie Stop het vangen van de (hoog)zwangere of zogende vrouwtjesdas in Roermond van de Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o. kwam deze week online. Al meer dan 350 mensen waaronder dierenartsen, ecologen, leden van dassenwerkgroepen, IVN natuurgidsen en dierverzorgers maar vooral ook veel ‘gewone’ Limburgse burgers tekenden deze petitie.

Roermondse das
Al meer dan 350 handtekeningen voor petitie voor Roermondse das | Foto: Pixabay

De petitie verzoekt de provincie Limburg, Mulleners Vastgoed, Kragten BV en Bionet Natuuronderzoek om onmiddellijk te stoppen met het vangen van het dassenvrouwtje in Roermond. Zij zit moederziel alleen, hongerig, gestrest en inmiddels zonder haar gevangen maatje in de dassenburcht onder de TV-toren. Mogelijk met enkele, ook hongerige, jonge dasjes. Marieke en Joost, de beide coördinatoren van de Zoogdierwerkgroep worden gesteund door een groeiend aantal natuur- en milieuorganisaties, zeventien inmiddels, waaronder Das&Boom en diverse Dassenwerkgroepen.

Zevenenveertig mensen steunen hen op persoonlijke titel waaronder ecologen en een dierenarts. En nu steunen online een groeiend aantal mensen de oproep aan de provincie en de betrokken bedrijven om meteen te stoppen met vangen van de Roermondse das. Al meer dan 350 mensen hebben de petitie voor dit vrouwtje das getekend.

De petitie loopt net zo lang door tot het vangen stopt laat de Zoogdierwerkgroep weten. Dat is uiterlijk tot 15 maart. Als deze das dat al zo lang zou volhouden. Als ze dit overleeft… Haar gezondheid en welzijn hebben al een flinke tik gekregen. Het zal haar alleen maar slechter gaan zo lang wordt doorgegaan met vangen. Om deze reden ook heeft statenlid Pascal Plusquin van de Partij voor de Dieren op persoonlijke titel aangifte gedaan vanwege de mishandeling van deze dassenvrouw.

 

Als de beide dassen zwanger blijken of al jongen hebben dan kan de luxe woningbouw in ’t Ham nog wel even wachten, denken Marieke en Joost. Medio juli kan het vangen dan opnieuw beginnen wanneer de jongen voldoende zelfstandig zijn. Pas na het invangen van alle dassen kan met de bouw worden begonnen.

Strafrechtelijke vervolging?

De Roermondse dassenkwestie leidt mogelijk tot een strafrechtelijke vervolging. Het tussen rasters plaatsen en vangen van dassen geldt juridisch mogelijk als dierenmishandeling. Midden in de voortplantingsperiode is de dassenburcht hermetisch afgezet met rasters en vangkooien. Daardoor kan de waarschijnlijk hoogzwangere das geen voedsel zoeken, in het toch al minst voedselrijke seizoen. Het aanwezige mannetje is ondertussen gevangen, waardoor het vrouwtje moederziel alleen is. En dan wordt de vrouwtjesdas ook nog eens buiten de toegestane periode belaagd.

Wat is er aan de hand?

In natuurgebied Hambeek in Roermond woont een stel dassen onder de Tv-toren. In dit natuurgebiedje wil een projectontwikkelaar huizen bouwen. Daarom moeten de dassen zo snel mogelijk uit het gebied verdwijnen. Tot grote verbijstering van talloze dieren- en natuurorganisaties heeft de provincie Limburg daar toestemming voor gegeven en dan nog wel in een periode waar de dassen het meest kwetsbaar zijn.

’s Winters zijn dassen al zeer verzwakt doordat voedsel schaars is. En dan zorgt het opjagen, en het invangen van het mannetje ook nog eens voor extra stress. Grote kans dat dit bij de vrouwtjesdas tot stress en mogelijk tot een miskraam of de dood leidt. Het kan goed zijn dat de vrouwtjesdas al is bevallen van haar jongen. Als de vrouwtjesdas dan gevangen en afgevoerd wordt, kunnen de kleintjes diep in de burcht onmogelijk bereikt worden. De kleintjes zouden dan verhongeren…

Eerder bleef de provincie Limburg stilzitten na een oproep tot actie van de Partij voor de Dieren. “Wij hebben hier al met spoed schriftelijke vragen over gesteld, maar nog geen antwoord gekregen. Terwijl er juist nu gehandeld moet worden”, stelt Plusquin onomwonden.
Ook de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren heeft hierover Kamervragen gesteld. Plusquin:

“Wij vinden dat woningbouw plaats moet vinden op vrijgekomen landbouwgronden. En niet op plekken waar unieke beschermde dieren leven.”

De provincie heeft in een persbericht aangeven dat de ontheffing om de das te vangen zelfs tot medio maart wordt verlengd. Dit vormt voor Plusquin de druppel. Plusquin:

“Hierdoor komt geen einde aan het lijden van de dieren. Dat is onaanvaardbaar, vind ik als burger, en als Statenlid.”

Juridisch gezien wordt de gezondheid van deze wilde dieren immers zonder redelijk doel benadeeld. Plusquin:

“Volgens de wet is eenieder verplicht om een hulpbehoevend dier te helpen. En dat is wat ik vandaag gedaan heb.”

Hopelijk komt met de aangifte een einde aan deze ondraaglijke situatie voor de dieren. Na aangifte is het Openbaar Ministerie aan zet. Het OM zal moeten beoordelen of er strafrechtelijk wordt vervolgd voor dierenmishandeling. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Bron: