Elk jaar rond deze tijd, worden de eerste grijze zeehondenpups gespot. In Nederland worden deze eind herfst, begin winter geboren. De eerste grijze zeehondenpup van Europa, werd dit jaar in augustus in Schotland gezien.

Pasgeboren grijze zeehond
Pasgeboren grijze zeehond | Foto: Wikimedia Commons

De grijze zeehondenpups zijn te herkennen aan hun dikke, witte vacht. De grijze zeehond (Halichoerus grypus) ook wel kegelrob is een zeeroofdier en familie van de zeehonden. Het is na de gewone zeehond de meest algemene soort die voorkomt in de Nederlandse wateren.

De dieren zijn van andere zeehondensoorten te onderscheiden door hun rechte snuit. De soortnaam grypus betekent dan ook “haakneus”. Grijze zeehonden zijn in het algemeen ook een stuk groter dan gewone zeehonden.

De grijze zeehond eet voor een belangrijk gedeelte commercieel interessante vissoorten als zalm en kabeljauw. Ook richten ze schade aan aan visnetten. Ze zijn daarom niet geliefd bij vissers, en in veel landen wordt er op de grijze zeehond gejaagd. De populaties in de Oostzee en het Kattegat zijn bedreigd.

De situatie in Nederland is gelukkig anders, 30 jaar geleden waren ze er bijna niet meer, maar sinds de jaren ‘90 neemt de populatie toe en zijn er in Nederland tussen de 2000 en 3000. De verwachting is dat er dit jaar weer een paar honderd bijkomen.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl