Wetenschappers hopen pandawelpen de vaardigheden te leren die ze nodig hebben om in het wild te overleven.

De nieuwe missie is deels het gevolg van een pandawelp die zonder de juiste training werd vrijgelaten in het wild. Xiang Xiang, een mannelijke welp, werd in april 2006 vrijgelaten in het Wolong Nature Reserve, hoog in de bergen van de West-Chinese provincie Sichuan. Helaas was Xiang Xiang niet voorbereid op de harde realiteit van het wild. Na minder dan een jaar zwerven door de bergen, werd de welp gedood door naburige mannetjes.

Jonge panda, Panda boot camp, Wolong, China
Pandawelp

Tao Tao is een tweejarige mannetjes panda, die momenteel ronddoolt in het Lipingzi Nature Reserve in het zuidwesten van China. De welp onderging diverse soorten boot camps, en nu volgen de wetenschappers de pluizenbol met GPS.

Hemine Zhang is directeur van het China Conservation and Research Center for the Giant Panda (Panda.org) in Wolong. Zhang en zijn collega’s besefte na de dood van Xiang Xiang’s dat opvoeding van de panda’s van cruciaal belang is. En de beste tijd om een panda nieuwe dingen te leren, lijkt tijden de welpenjaren te zijn. Dus leerde Zhang’s team, samen met Jianguo “Jack” Liu van de Michigan State University, moederpanda’s hoe je cruciale overlevingsvaardigheden – zoals foerageren en het vermijden van roofdieren – aan je kind overbrengt.

“Onze mensen kunnen een panda niet  leren om in het wild te leven”, vertelt Zhang in een verklaring. “Nu laten we het onderwijs over aan de mama.”

De moederpanda en de mensen die toezicht houden op de dieren, zijn de enige die toegang hebben tot de welpen. Zelfs de menselijke verzorgers gaan undercover, en dragen panda-pakken bij hun interactie met de welpen.

“De schaarste aan menselijke blootstelling houdt de panda’s bang voor de mens, een behoedzaamheid die de jongen zal helpen te overleven in het wild”, legt Zhang uit.

De panda’s groeien op in uitgestrekte omheinde gebieden, vol met bomen, bamboe en steile hellingen die de natuurlijke omgeving van de panda zo goed mogelijk na bootsen. Daarnaast worden welpen scherp gehouden met betrekking tot roofdieren. Dit gebeurt onder andere met behulp van geluidsopnames van panters en andere hongerige bedreigingen, die worden verspreid over het terrein. Het reservaat is ook de thuisbasis van een aantal niet-bedreigende soorten, zoals fazanten, schapen en varkens.

Tot nu toe gaat het goed met Tao Tao, zeggen de wetenschappers, hoewel ze waarschuwen dat de echte test in het voorjaar, of paartijd zal komen. Tijdens dit liefdesseizoen kan de concurrentie tussen de mannetjes dodelijk zijn.

Panda boot camp [ENG ondertiteling beschikbaar]

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp