Uit recent onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming blijkt dat Jack Hussels veel vaker in het asiel belanden dan andere honden. En zij vormen waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Het aantal Jack Hussels dat geëuthanaseerd wordt vanwege ongewenst gedrag, zal wellicht nog veel hoger liggen.

Jack Hussel
Foto: Sieneke Groenman

Jack Hussel A is een snoezig hondje met een ondeugend koppie. Hij  weegt tussen de vier en tien kilo en heeft dus een handzaam formaat. Zijn korte pootjes geven hem een schattig hupje. Als hij zijn hoofd scheef houdt, wanneer je iets zegt, toont hij hoe gericht hij op je is. Het is een gezelligerd, een ideale gezinshond omdat hij altijd in is voor een grapje. Gewoon een echte leuke sportieve hond voor de kinderen.

Jack Hussel B is een grote hond in een kleine verpakking. Hij weegt tussen de vier en tien kilo. Maar als je hem hoort blaffen, zou je denken dat hij minimaal twintig kilo weegt. Hij laat die blaf vaak horen. En hij is ook niet wars van het laten zien (of gebruiken) van zijn tanden als hij dat nodig acht. Zijn voorouders zijn dan ook energieke en meedogenloze ongedierteverdelgers. Hij houdt over het algemeen niet van knuffelen. Mede omdat zijn korte poten en kleine formaat hem pijn geven. Des te meer houdt hij van werken. Dat werken doet hij vooral voor zichzelf. Favoriete baantjes zijn het verdrijven van potentiële en denkbeeldige indringers, het slopen van huisraad en het bejagen van katten.

Jack Hussel C is een eigengereide hond die in de juiste handen een gouden hond wordt. Die juiste (zachte) handen zoeken een werker die uitdaagt. Jack Hussel C mag dan tussen de vier en tien kilo wegen, en niet het beste gestel hebben, hij kan het over het algemeen prima alleen rooien.  Een goede socialisatie en opvoeding  maken hem echter een vrolijk dier. Een dier dat eindeloos met zijn baas op pad wil en deze respecteert om zijn vooruitziende blik en inzicht in honden. Een maatje dat je opzoekt en steeds zal vragen om op positieve manier je grenzen te verleggen.

Wil de echte Jack Hussel opstaan?

Ja. De echte Jack Hussel zàl vroeg of laat opstaan. En daar ontstaan vaak de problemen. De meeste Jack Hussel aanschaffers denken namelijk dat Jack Hussel A de echte Jack Hussel is. Ze kopen hem onverantwoord. Ze beseffen onvoldoende hoe belangrijk socialisatie en opvoeding is. Of ze weten niet hoe ze dit goed aanpakken. En zo creëren ze onbedoeld Jack Hussel B.

Steeds weer hebben deze honden dezelfde pech. Al vele jaren lang staan ze bekend als leuke, handzame, clowneske honden. Terwijl ze al die jaren al de grote honden in klein formaat zijn. Met tomeloze energie, intelligentie en een enorme werklust. Daar lijden de Jack Hussels onder.

Je hebt ze in grote en kleine varianten. Meer Boerenfox-achtig, of meer lijkend op de echte Jack Russell. In zwart-bruin, bruin-wit, zwart-wit, of bruin-zwart-wit. Maar allen zijn veel te vaak slachtoffer van een verkeerd imago.

Het is tijd dat dat verandert. Het is tijd dat de Jack Hussel bekend wordt om wie hij echt is.

Een fantastische hond voor de echte hondenliefhebber, die weet waar hij aan begint. Zodat over een tijdje alleen nog Jack Hussel C opstaat.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl