De Gelderse ontheffing voor Nationaal Park de Hoge Veluwe om met een paintballgeweer een tamme wolf te verjagen is vandaag door de rechter afgekeurd. De Faunabescherming had hierom gevraagd en vorige week al werd het schieten voorlopig gestaakt. Nu staat het hele plan op losse schroeven.

Paintballgeweer tegen tamme wolf verboden
Paintballgeweer om tamme wolf af te schrikken door rechter verboden | Foto: publiek domein

Volgens de rechter heeft het nationale park onvoldoende aangetoond dat er geen andere opties zijn om de wolf bij het publiek weg te houden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat het publiek opgevoed dient te worden, want de bezoekers aan het park hebben ervoor gezorgd dat de betreffende wolf niet meer schuw is voor mensen. Volgens de rechter is er ook onvoldoende inzicht in mogelijke verwondingen bij het dier, bijvoorbeeld wanneer er een oog wordt geraakt.
.

Paintballgeweer mag niet tegen wolf ingezet worden

.
Wolven zijn een beschermde diersoort en het verstoren, vangen, verjagen of doden is strikt verboden. De directeur van Nationaal Park de Hoge Veluwe is echter een fervent jager, die er geen geheim van maakt het liefst op de wolf te schieten, om ‘zijn’ moeflons te beschermen. Die werden hier grofweg een eeuw geleden naartoe gehaald uit het Middellandse Zeegebied. De wolf kwam hier van nature voor, werd door de mens uitgeroeid, maar heeft op geheel natuurlijke wijze zijn weg terug gevonden.

Bronnen:

  • NOS
  • NRC
  • Nu
  • Lees ook op AnimalsToday:
    .

Hoge Veluwe mag wolven niet doden of vangen

©AnimalsToday.nl BVR