Brandweerlieden in de Amerikaanse staat Alaska hebben een opgesloten eenjarige eland gered uit een kelder in een huis. Er waren zes mensen nodig om het meer dan 220 kilo wegende dier te redden.

eland
#GNvdD: Brandweerlieden Alaska redden baby-eland die vastzit in kelder | Foto: publiek domein (CC0)

Vorige week zondag kregen brandweerlieden in de Amerikaanse staat Alaska een ongewoon verzoek om hulp van de Alaska Wildlife Troopers: “Ze waren op zoek naar hulp om een eland uit een kelder te halen”, zegt kapitein Josh Thompson van de Central Emergency Services op het Kenai-schiereiland. Het dier, naar schatting een stier van een jaar oud, maakte waarschijnlijk een misstap toen hij vlakbij een kelderraam liep te grazen. Daar viel hij door het glas de kelder in.

“Hij keek nog steeds rond en zat daar, hij rende gewoon niet rond.”

Improviseren

Het was nog niet makkelijk om het verdoofde dier het huis uit te krijgen. Een bioloog van het Alaska Department of Fish and Game verdoofde het dier, maar de eland was niet volledig bewusteloos toen het gered werd. Toen het dier eenmaal rustig was, moesten de brandweerlieden improviseren met een groot transportzeil dat ook wel voor mensen wordt gebruikt. Toen de eland eenmaal in positie lag, waren er zes mannen nodig om hem door het huis en naar buiten te dragen. “Hij keek nog steeds rond en zat daar, hij rende gewoon niet rond,” zei Thomspon.

Terug naar het wild

Het dier lijkt onaangedaan door de hele operatie en wachtten zijn redding rustig af. De bioloog behandelde kleine sneewonden aan de achterkant van de poten. Die kreeg het dier toen hij door het raam viel. De eland bleef nog een tijdje rond het huis scharrelen tot het kalmeringsmiddel was uitgewerkt en keerde daarna terug naar het wild. “Hij stond op en vertrok”, zei Thomspon.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma