Acht mensen zijn in de Verenigde Staten opgepakt vanwege het handelen in bedreigde apen, namelijk wilde makaken. Zij riskeren hierbij een celstraf van 145 jaar. Een van de arrestanten is een hoge ambtenaar van het Ministerie van Landbouw, Bosbouw en visserij in Cambodja. De man is opgepakt tijdens zijn overstap in New York, vanuit waar hij door wilde vliegen naar Panama om daar een conferentie te bezoeken over het beschermen van bedreigde diersoorten.

makaken
Cambodjaanse ambtenaar opgepakt vanwege smokkelen bedreigde apen | Foto: Pexels.com

De groep, bestaande uit de Cambodjaanse functionaris, een van zijn collega’s, en zes andere personen, worden verdacht van betrokkenheid in het illegaal fokken van langstaartmakaken. De groep wordt ervan beschuldigd de wilde makaken illegaal te hebben gekocht. Dit komt omdat er onvoldoende apen beschikbaar waren voor hun fokactiviteiten. Zij zouden samen met behulp van verzamelaars en ambtenaren wilde makaken vanuit Cambodja via de zwarte markt naar de VS vervoeren. Eenmaal daar wilden ze de wilde makaken labelen als in gevangenschap gefokte dieren.

“De makaak is al erkend als een bedreigde diersoort door de International Union for the Conservation of Nature.”

Proefdieren

Langstaart makaken zijn de meest verhandelde primaat wereldwijd. Deze dieren worden vaak gebruikt als proefdieren voor wetenschappelijk onderzoek. Langstaart makaken mogen alleen de VS ingevoerd worden als er een speciale vergunning is verkregen. “De makaak is al erkend als een bedreigde diersoort door de International Union for the Conservation of Nature”, zei de Amerikaanse advocaat Juan Antonio Gonzalez onlangs tijdens een persconferentie. Hij vindt dat de dieren niet meer uit hun natuurlijke habitat gehaald mogen worden om de dieren daarna in een laboratorium te stoppen. Hij benadrukt hierbij dat hebzucht nooit vóór verantwoord natuurbehoud mag komen.

De makaken zouden zijn meegenomen uit nationale parken en andere beschermde gebieden in Cambodja. Hierna zijn ze ondergebracht in illegale fokfaciliteiten. De verdachten worden ervan beschuldigd contante betalingen ter waarde van 220 euro te hebben ontvangen in ruil voor een illegale exportvergunning voor ongeveer 3000 ‘gefokte’ apen. Edward Grace, assistent-directeur van de US Fish and Wildlife Service Office of Law Enforcement legt uit dat naast de wilde populaties langstaartmakaken, ook het welzijn van de Amerikaanse volksgezondheid in gevaar wordt gebracht als de dieren uit hun natuurlijke leefgebied weggehaald worden en ergens anders illegaal worden verkocht.

Conferentie in Panama

De conferentie in Panama behandelde nou juist het thema waarvoor de verdachten zijn opgepakt. Hier waren afgevaardigde van 184 landen aanwezig voor de Conventie inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten, beter bekend als CITES.

De langstaartmakaak is volgens CITES-data de meest verhandelde primaat, en wordt dus vaak gebruikt als proefdier. Volgens dezelfde databank werden er van 2011 tot 2020 meer dan 600.000 langstaartmakaken verkeerd opgegeven als gefokt in gevangenschap. Alleen al in 2020 werden er bijna 165.000 levende makaken verhandeld.

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer