Hoewel de uitspraak op voorhand al bekend was heeft de rechter vandaag verboden dat Nationaal Park de Hoge Veluwe wolven vangt of zelfs doodt. De wolf is een beschermde diersoort en het argument om de moeflons van het nationale park te beschermen is geen reden om op wolven te gaan schieten.

Hoge Veluwe mag wolven niet doden of vangen
Hoge Veluwe mag wolven niet doden of vangen | Foto: publiek domein

Moeflons zijn de kleinste wilde schaapachtigen met de gekrulde hoorns, die karakteristiek zijn voor het Nationale Park de Hoge Veluwe. Ze werden ooit geïmporteerd uit het Middellandse Zeegebied en komen hier van oorsprong niet voor. Dit in tegenstelling tot de wolf, die geheel zelfstandig zijn weg weer heeft teruggevonden naar ons land.

moeflons
Moeflons | Foto: publiek domein

Beschermde diersoorten mogen niet verstoord worden en al helemaal niet gedood, dus dat had het nationale park op voorhand kunnen weten. Er moet op last van de rechter naar andere mogelijkheden gekeken worden. Het is in dat kader de vraag of het tijdelijke verbod standhoudt om met een paintballgeweer wolven schuw te maken die door het publiek tam werden. Daarover doet de voorzieningenrechter op 30 november uitspraak. De Faunabescherming had een noodmaatregel geëist, want een wolf kan onacceptabel letsel oplopen wanneer het dier per ongeluk in een oog wordt geraakt. De voorzieningenrechter ging daarin mee. De provincie Gelderland had ontheffing verleend voor het cowboyspel met een paintballgeweer.

Bronnen:

Directeur De Hoge Veluwe wil wolven afschieten

Paintballgeweer mag niet tegen wolf ingezet worden

©AnimalsToday.nl BVR