Dieren in Oekraïne worden net als mensen slachtoffer van de oorlog. De Russen vernietigen de energie- en watervoorziening, waarmee ze burgers willen raken. De winter is ijzig koud in Oekraïne en heeft zijn intrede gedaan. Daarom is House of Animals een crowdfundingsactie begonnen voor Yasha en Masha; als kameel en ezel dé ambassadeurs van dierenopvang Pegasus, nabij de kerncentrale van Zaporizja. Ook zij voelen de kou en hebben onze hulp nodig.

Yasha en Masha
Kameel Yasha van dierenopvang Pegasus in Zaporizja | Foto: ©House of Animals

De winter is ingevallen in Oekraïne, met sneeuw en ijs op de daken van de onverwarmde huizen. De winterkou dreigt een enorm probleem te worden voor honderdduizenden mensen, die desondanks gemotiveerd blijven en de moed niet opgeven. Dat geldt ook voor de vrijwilligers van dierenopvang Pegasus, gesitueerd nabij de inmiddels beruchte kerncentrale van Zaporizja. Een gebied waar 23 november nog een Russische raketinslag plaatsvond op een geboortekliniek. Volgens berichtgeving is daarbij een baby is omgekomen.

Yasha en Masha
Ezel Masha | Foto: ©House of Animals

Yasha en Masha werden eerder dit jaar samen opgevangen in Pegasus en waren afkomstig uit een dierentuin in Zaporizja. Als onafscheidelijke vrienden dreigden ze uit elkaar gehaald te worden, want de vacht van Yasha was door verwaarlozing te onooglijk voor het publiek. Men wilde de kameel aan de tijgers voeren. Gelukkig konden Yasha en Masha terecht bij Pegasus. Met 800 honden, katten, ezels, schapen, varkens en koeien waren de kameel en ezel tot voor kort relatief veilig, maar wel afhankelijk van voeding en medicijnen gedoneerd vanuit het buitenland. Inmiddels is winter koning in Oekraïne. Er vinden dagelijks overal in het land drone-aanvallen plaats.

Yasha en Masha
De winter heeft een voet over de drempel gezet | Foto: ©House of Animals

Grootste zorg

Door de winter zullen naar verwachting opnieuw mensen moeten vluchten en daarmee komen er nog meer dieren binnen bij dierenopvang Pegasus. Manager Olga Kozak zegt:

“Onze grootste zorg is niet of wij de oorlog wel of niet overleven, maar of we wel genoeg geld kunnen inzamelen om alle dieren gedurende de winter in leven te houden.”

.

Help Yasha en Masha de Oekraïense winter door

Meer dan ooit heeft Pegasus hulp nodig en daarom is House of Animals een crowdfundingsactie begonnen, voor Yasha en Masha en alle andere dieren van dierenopvang Pegasus. Er moeten hokken bijgebouwd worden en er is voedsel en warmte nodig, want anders zullen veel dieren de winter niet overleven. Ook de voorraad medicijnen slinkt snel. House of Animals schrijft:

“Er is geen licht en water, maar toch geven de vrijwilligers van Pegasus de moed niet op. Dat verdient al ons respect en verplicht ons moreel om een helpende hand te bieden.”
.

.
House of Animals zet zich sinds het begin van de oorlog in voor dieren in Oekraïne. Nederlanders doneerden gezamenlijk ruim een half miljoen euro voor de noodhulpactie van House of Animals. Dankzij deze massale steun zijn inmiddels meer dan 100.000 achtergelaten Oekraïense huisdieren van de hongerdood gered.
.

  • Lees ook op AnimalsToday:
    .

Zware bombardementen vlakbij opvang Pegasus in Oekraïne

©AnimalsToday.nl | House of Animals