Schildpadsoorten wereldwijd worden bedreigd door de illegale handel. Waar het vroeger vooral ging om stroperij voor sieraden en andere luxevoorwerpen, is er de laatste jaren een stijging in de vraag naar schildpadden als huisdier. 184 landen komen deze maand bijeen om te praten over betere bescherming van deze dieren.  

Schildpadden
Foto: Pexels.com

Wereldwijd zijn er bijna driehonderd verschillende schildpadsoorten te vinden. De laatste jaren is er een sterke opmars in de vraag naar schildpadden als huisdieren. Die illegale handel bedreigt de helft van de schildpadsoorten. Om het tij te keren, worden voorstellen voor betere bescherming van de dieren besproken tijdens de Panama CITES-conventie van 14 tot 25 november. Aan de natuurconferentie van de Conventie inzake internationale handel in bedreigde wilde dier- en plantensoorten (CITES) doen 184 landen mee. Een van de voorstellen zou de commerciële handel in meer dan 20 soorten modderschildpadden verbieden. Tien andere voorstellen richten zich op verbeterde bescherming voor zoetwaterschildpadden.

“Schildpaddenpopulaties kunnen de klap van zoveel dieren die uit het wild verdwijnen, niet aan.”

Handel

Zoetwaterschildpadden behoren tot de meest verhandelde dieren ter wereld. Sommige consumenten willen ze als huisdieren, voor de commerciële fokkerij, ter consumptie, voor medicijnen of vanwege hun kleurrijke schilden. Volgens Mexicaanse gegevens zijn er tussen 2010 en 2022 bijna 20.000 schildpadden in beslag genomen, de meeste op de luchthaven in Mexico-Stad. En uit een analyse van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service blijkt de commerciële handel in modderschildpadden in de VS tussen 1999 en 2017 gestegen te zijn van 1.844 naar 40.000.

De handel in muskusschildpadden is gestegen van 8.254 naar 281.000 in dezelfde periode. Waar de handel volgens Matthew Strickler van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voorheen was geconcentreerd in Zuidoost-Azië, is de handel nu vooral verplaatst naar Afrika en Amerika. Dat komt grotendeels doordat veel soorten in Azië sterk zijn afgenomen. Dave Collins, directeur van de Turtle Survival Alliance, maakt zich zorgen dat de stroperij een onomkeerbare achteruitgang van schildpadden kan veroorzaken. “Schildpaddenpopulaties kunnen de klap van zoveel dieren die uit het wild verdwijnen, niet aan”, zegt Lou Perrotti van de Roger Williams Park Zoo in het Amerikaanse Rhode Island.

Voortplanting

Veel handelaren richten zich op de vrouwelijke schildpadden, wat grote consequenties heeft voor de voortplanting van de populaties. En dat gaat bij schildpadden al langzaam: veel schildpadsoorten doen er ook een decennium of langer over voordat ze voldoende zijn gegroeid om zich te kunnen voortplanten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl | Sophie Jongma