Nieuwe verontrustende beelden tonen dat orka Morgan zelfmoord probeert te plegen. Dat verklaren ooggetuigen in Loro Parque, een dolfinarium op het Spaanse eiland Tenerife. Morgan heeft zichzelf op het droge gelegd en bleef daar wel een kwartier zo liggen.

Morgan
Orka Morgan op het droge in Loro Parque | Foto: screenshot video

Ric O’Barry’s dierenwelzijnsorganisatie The Dolphin Project verklaart:

“Wij kunnen geen uitleg vinden voor haar gedrag. Helaas lag ze er nog steeds toen er gestopt werd met filmen.”

Wilde orka’s zijn altijd in beweging, ook als ze rusten. Sommige orka’s werpen zich tijdens het jagen op een strand, maar dat duurt nooit lang. Door hun enorme gewicht kunnen ze hun interne organen beschadigen.

Wanhopig
Anderhalve maand geleden kwamen er beelden naar boven van een zeer gestreste Morgan die herhaaldelijk met haar hoofd tegen een metalen hek beukte. Het leek een wanhopige poging om de immens kleine bak, waarin zij het grootste gedeelte van de dag doorbrengt, te ontsnappen. Helene Hesselager O’Barry van The Dolphin Project:

“De orka is duidelijk gestrest en ramt haar kop met volle kracht tegen de metalen poort. Dit komt ervan als de dieren opgesloten worden in kleine bassins. Ze wil duidelijk ontsnappen aan een leven vol verplicht entertainment.”

Loro Park is het daar niet mee eens en vindt Morgan’s gedrag niets om zich zorgen over te maken:

“Dit is heel normaal gedrag, ze wil gewoon bij een andere orka zijn. Stop met zulke situaties altijd te dramatiseren.”

Kritiek op dolfinaria
Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt om Loro Parque. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) verklaarde naar aanleiding van foto’s en waarnemingen dat de zes orka’s in Loro Parque verwondingen hadden op de huid en dat hun gebitten in een erbarmelijke staat verkeerden.

SeaWorld is eigenaar van de zes orka’s in Loro Parque op Tenerife en ook dit park is bekend met kritiek. Sinds het uitkomen van de documentaire ‘Blackfish‘ in 2013, waarin verschillende oud-trainers een boekje open doen over de dubieuze praktijken van het dolfinarium, dalen de bezoekersaantallen steeds meer. Onder zware druk heeft SeaWorld inmiddels verklaard te stoppen met het fokprogramma van orka’s en met de orkashows, waar het park zo bekend mee is geworden.

Bron ©PiepVandaag.nl  Monique van Dijk Armor