Orka MorganDe Orka Coalitie doet vandaag aangifte van dierenmishandeling tegen het Dolfinarium Harderwijk. De coalitie is van mening dat het Dolfinarium het welzijn van orka Morgan ernstig in gevaar brengt door haar ruim 15 maanden eenzaam in een veel te kleine tank te houden. Bovendien heeft het Dolfinarium geweigerd gehoor te geven aan een rechterlijke uitspraak van ruim twee maanden geleden, waarin gesteld werd dat Morgan meer ruimte en gezelschap van de aanwezige dolfijnen zou krijgen.

De aangifte van dierenmishandeling wordt gedaan op basis van Artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren, waarin staat dat de gezondheid of het welzijn van een dier niet benadeeld mag worden. Het Dolfinarium beweert alles te doen in het belang van Morgan, maar handelt daar volgens de Orka Coalitie niet naar. Tijdens het kortgeding op 3 augustus jl. deed de dierenarts van het Dolfinarium aan de rechter de toezegging dat Morgan meer ruimte en sociaal contact met dolfijnen zou krijgen. Later liet het Dolfinarium aan de Orka Coalitie weten dat men geenszins van plan is deze afspraak na te komen.

“Het Dolfinarium gebruikt als excuus dat Morgan zelf niet naar het grotere bassin durft te zwemmen. Dit is echter een kwestie van geduld, kennis en oefening. Als het Dolfinarium niet over deze kwaliteiten beschikt, moet ze deze expertise inhuren. Ruim twee maanden na de uitspraak zit Morgan nog steeds alleen in de veel te kleine noodtank, terwijl er meer ruimte en gezelschap beschikbaar is. Het is duidelijk dat er niet in belang van het dier gehandeld wordt, en daarmee is er sprake van dierenmishandeling,” aldus woordvoerder en mariene bioloog Barbara van Genne.

Overigens zijn er volgens de Orka Coalitie meer punten te noemen waarmee het Dolfinarium zich schuldig maakt aan dierenmishandeling, waaronder onthouding van aandacht en het ontbreken van geschikt speelmateriaal, maar bovenal is het uiten van natuurlijk gedrag een belangrijk element van welzijn waarbij Morgan extreem tekort komt. De orka kan niet zwemmen, springen, jagen, spelen, communiceren of duiken.

Staatssecretaris Bleker beloofde vóór eind september met een besluit over Morgans toekomst te komen. Nu, halverwege oktober, is dat besluit er echter nog niet.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV – Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.