De hersenen van vissen zijn erg klein en ze missen het onderdeel van het brein dat mensen zouden gebruiken om gezichten te herkennen. Toch blijkt uit onderzoek dat vissen wel degelijk ook in staat zijn mensen te identificeren.

vissen herkennen gezichten
Fotocredit: gabrielle-walter via Compfight cc

Wetenschappers uit Engeland en Australië vonden een wel heel bijzonder onderwerp voor hun onderzoek. Zij vroegen zich af of dieren met kleine hersenen, zoals een vis, gezichten zouden kunnen herkennen. En het antwoord is “ja, dat kunnen ze!”

Schuttervisjes
De wetenschappers leerden schuttervisjes om tegen een gezicht te spugen in ruil voor een beloning. Hiermee maakten ze gebruik van natuurlijk gedrag van de dieren, deze visjes spugen namelijk een straal water tegen hun prooi en schieten zo bijvoorbeeld vliegjes van takken. Doordat de visjes spugen kon makkelijk worden aangetoond dat ze ook daadwerkelijk reageren op de verschillende gezichten. Dit maakte ze het perfecte onderzoeksobject.

Spugen
De visjes kregen een foto te zien van het gezicht dat de wetenschappers wilden dat ze zouden onthouden. Daarnaast kregen de spugende diertjes ook een groot aantal andere gezichten te zien. In 81% van de gevallen wisten ze het juiste gezicht ertussenuit te pikken. Zelfs toen de onderzoekers de foto’s zwart-wit maakten wisten de vissen in 86 % van de gevallen het juiste gezicht te kiezen.

Op de vraag of jouw vis je herkent antwoord Dr. Cait Newport, een van de onderzoekers:

“Ja, hoogstwaarschijnlijk wel. Zodra ik de kamer binnenkom beginnen de vissen meteen te spugen. Meestal recht in mijn oog.”

Hoewel de redactie van PiepVandaag.nl het jammer vindt om te zien dat de vissen die gebruikt werden in het onderzoek in een kale bak verbleven, is onduidelijk of dit hun gebruikelijke leefomgeving was. Omdat we van mening zijn dat vissen te vaak ten onrechte worden gezien als hersen- en gevoelloze dieren, vinden we het belangrijk om dit onderzoek toch te delen.

Bronnen: CNN.com, NOS.nl ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.