De plannen van de beruchte dierenbeul en varkensbaron Adriaan Straathof om in Erichem (Gelderland) een nieuwe megastal te bouwen voor maar liefst 25.668 varkens kunnen doorgang vinden, tenzij de provincie geen nieuwe vergunning afgeeft. De stal moet de opvolger worden van de in 2017 door een stalbrand getroffen Knorhof in Erichem, waarbij alle circa 24.000 varkens om het leven kwamen.

Knorhof
Verkoolde varkens na de stalbrand in Erichem (2017) | Foto: Jack Tummers

Straathof wil in Kapel-Avezaath (postadres voor Erichem) op dezelfde plek een nieuwe megastal bouwen voor biggen. Omdat het jonge dieren betreft is er op papier ruimte voor aanzienlijk meer dieren dan in de Knorhof het geval was, waar overigens naast de 20.000 volwassen varkens ook nog eens circa 4.000 biggen gehouden werden. Raadslid en fractievoorzitter Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren in Buren trok daarover in oktober 2017 aan de bel, omdat de meeste media vasthouden aan een getal van ‘slechts’ 20.000 dode varkens. Samen met Varkens in Nood kwam men uiteindelijk op een berekening dat er minimaal 24.000 dieren waren omgekomen:

“Jonge biggen (tot 25 kg) worden niet meegenomen in de milieuvergunning. Pas na 6 weken zijn ze blijkbaar zwaar genoeg om voldoende mest te produceren om mee te tellen in de vergunning. Maar ze waren er wel degelijk en ze zijn, net als de oudere dieren, een gruwelijke dood gestorven.”
.

House of Animals Award
Voor zijn foto’s van dode varkens na de stalbrand in Erichem won Jack Tummers een House of Animals Award | Foto: Jack Tummers

Protesten tegen de nieuwbouw door Straathof betreffen vooral de risico’s van stank- en milieuoverlast, maar volgens de milieueffectrapportage (MER) zal er minder stankoverlast zijn dan bij de Knorhof en ook de uitstoot van ammoniakgas, een verbinding van stikstof en waterstof, zou minder worden. In hoeverre heeft meegeholpen dat er biggen gehouden gaan worden en jonge dieren tot 25 kilo klaarblijkelijk niet meetellen voor de milieuvergunning is niet duidelijk.
.

Straathof in Duitsland veroordeeld als dierenmishandelaar

.
De gemeente Buren heeft geen bezwaar tegen de nieuwe megastal op de locatie van de voormalige Knorhof en aangezien ook het aanvullende milieueffectrapport binnen is waarom gevraagd was, is de nieuwbouw een stuk dichterbij gekomen. Het is nu aan de provincie Gelderland om de laatste stap te zetten (of niet), want de provincie moet nog een omgevingsvergunning afgeven, aldus De Gelderlander. Helaas wordt die vergunning alleen gebaseerd op risico’s voor omwonenden, natuur en milieu en niet op dierenwelzijn. Straathof heeft al in 2014 in Duitsland een beroepsverbod gekregen en is daar vorig jaar ook officieel veroordeeld wegens dierenmishandeling. In Nederland wordt hem echter geen strobreed in de weg gelegd, want economie gaat hier nog altijd boven dierenwelzijn.
.

  • Lees ook:

Esther gaat 1000 kilometer langlaufen tegen varkensleed

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel