David van GennepDierenbeschermers zijn vaak emotionele mensen, het werk selecteert hen min of meer op die eigenschap. Bij de verschillende dierenbeschermende organisaties leidt dat ook wel eens tot lastige situaties waarbij je een heel rationele keuze aan een zeer emotionele persoon moet brengen. Ik ben daar slecht in, te emotioneel vermoed ik.

Eerder deze maand lanceerde ik mijn boekje ”Een Apenleven Lang” aan de pers en aan het publiek. Ik had natuurlijk kunnen verwachten dat men mij zou vragen een stukje voor te lezen, en ik had natuurlijk ook kunnen verwachten dat ze dan het meest ’tearjerkerige’  stukje zouden uitkiezen. Maar ja, ineens moet je dan het stukje voorlezen waarbij je beschrijft hoe jouw favoriete aap overlijdt, en wat dat bij jezelf teweeg brengt: brok in de keel, de toon aarzelender. Dat kan ik slecht.

’s Avonds op de bank even getest bij mijn zoontje of ik aan hem wel het stukje kon voorlezen waarin mijn vader, theoloog overleden in 1990, me met zachte hand stuurt in de richting van authenticiteit, zoekend naar míjn passie: Jongen, als jij echt liever timmerman wilt worden, dan heb ik daar vrede mee. Maar zorg er dan wel voor dat je een verdomd goede timmerman wordt!

Binnen 2 minuten zat ik weer te snotteren en moest ik stoppen met voorlezen. Mijn zoontje heeft het stukje verder zelf moeten lezen.

We zijn emotionele  mensen, verklaart dat dan ook waarom ik de tranen in mijn ogen krijg als ik het voorstel voor de nieuwe Wet Natuur zie van Staatssecretaris Bleker? Of wanneer ik hoor dat hij circussen voortaan  een algehele vrijstelling wil verlenen voor het houden van hun illegale, gesmokkelde exotische dieren? Hoe dan ook, op Bleker zullen mijn tranen weinig indruk maken. Die kan zelfs met droge ogen verdedigen dat overheidssubsidie aan privéprojecten goed besteed geld is, dat burgerparticipatie aan overheidsprojecten en speculatie heel goed samengaan.  Hij is de persoon die het met een glimlach op zijn gezicht voor elkaar krijgt om een jongen die voor zijn leven vreest, als troostprijs een kaartje voor een voetbalwedstrijd aan te bieden. Geen emotie te bespeuren; ik vrees dat Bleker geen dierenbeschermer is.

David van Gennep
Directeur Stichting AAP