Vier zwanen in het Haagse Zuiderpark zijn afgelopen weken het slachtoffer geworden van extreem dierenleed. Zij werden door de politie dood gevonden met omgedraaide nekken. Hun eieren en nesten werden vertrapt. Wie dit gedaan heeft/hebben is onbekend en daarom wordt gezocht naar getuigen of mensen die meer weten over de dader(s).

Zuiderpark
Wie doodde de zwanen in het Haagse Zuiderpark? | Foto: publiek domein

Om te voorkomen dat andere zwanen het slachtoffer worden zijn er maatregelen genomen, aldus Politie Zuiderpark op Facebook:

“Uit voorzorg zijn de overige zwanennesten nu afgezet met een hekwerk. Verder controleren wij regelmatig, samen met de handhavers en de boswachters, de broedplaatsen in het park.”

Oogje in het zeil houden
Behalve verscherpt toezicht is het moeilijk om het hele park in de gaten te houden, bijvoorbeeld met camera’s. De politie is dan ook voor een belangrijk deel afhankelijk van het publiek, en in hoeverre dat bereid is om afwijkend gedrag in het Zuiderpark te melden. En vooral samen een oogje in het zeil te houden zodat de resterende zwanen veilig kunnen broeden en hun jongen grootbrengen.

Getuigen gezocht
De politie richt zich op het publiek met de vraag om verdacht gedrag altijd te melden, helemaal wanneer iemand iets weet wat kan leiden tot het vinden van deze laffe dader(s). Meld dit dan via telefoonnummer 0900-8844, of als er direct politie nodig is via 112. Dieren in acute nood en/of gewonde dieren? Bel dan de dierenpolitie via 144.

Bron: Politie Zuiderpark/Facebook, Nu ©AnimalsToday.nl Bart van Riel