Bijna een jaar na onze eerste actie op zee met The Black Fish kiest ShadowView wederom het ruime sop. Dit keer lanceren we een heel bijzonder project namelijk: Drones for Dugongs. Wat is in vredesnaam een dugong, vraagt u zich wellicht af? Een hint: vroeger, in de tijd dat schepen alleen vooruit kwamen door menskracht en wind, werden deze vriendelijke reuzen ook wel voor verleidelijke zeemeerminnen aangezien.

dugongs
©Luke Atkinson

De Zeekoe!

In het verleden kwamen deze zeezoogdieren overal voor in de Filipijnen, maar door jaren van jacht op hun vlees is het één van de meeste bedreigde zeebewoners van Zuidoost-Azië geworden. Tegenwoordig is de jacht verboden, maar vormt de visserij nog steeds een grote bedreiging. Regelmatig komt een dugong noodlottig aan zijn einde als bijvangst.
Bovendien planten deze dieren zich maar eens in de 3 tot 7 jaar voort waardoor de populatie zich maar heel langzaam kan herstellen. De regio waar ons project gaat draaien, de Palawan provincie, wordt gezien als het laatste bolwerk in de Filipijnen van deze fascinerende dieren.

ShadowView begint samen met de organisatie Community Centered Conservation Philippines (C3) een project om wetenschappelijk onderzoek naar deze dieren mogelijk te maken. Er bestaan namelijk nog geen schattingen van de populatie zeekoeien in deze regio. En om effectieve methoden te ontwikkelen om deze dieren te kunnen beschermen, is weten hoeveel er überhaupt rondzwemmen wel praktisch.
Voorheen werd onderzoek gedaan met een klein vliegtuigje, maar deze metingen bleken onbetrouwbaar (en kostbaar!) en toen vorig jaar één van de vliegtuigjes neerstortte werd deze methode gestaakt. Met als probleem dat we nog steeds weinig weten van de aantallen en het gedrag van zeekoeien.

Wij denken de oplossing te kunnen bieden, namelijk metingen met behulp van drones. Door het gebruik van onbemande vliegtuigjes kunnen we risico’s voor mensen uitsluiten én het is een stuk goedkoper. Met hoge resolutie camera’s en andere state-of-the-art technology kunnen wij vanuit de lucht betrouwbare metingen uitvoeren. Wat klink beter? Vage figuren onder water die vanuit een vliegtuig gezien en geteld worden. Of beelden van hoge resolutie, die door meerdere wetenschappers gecontroleerd kunnen worden. Wij weten het antwoord al.

In januari 2015 gaat dit project van start. Ben u onder de indruk geraakt van deze kolossale zeebewoners? Of was u vroeger (of nog steeds) verliefd op de kleine zeemeermin? Kijk dan snel op onze site om te zien hoe u ons werk kunt steunen.

©PiepVandaag.nl ShadowView Laurens de Groot, natuuractivist en schrijver, en Annika Lieben