Bijna drie jaar na de ramp met de kerncentrale in Fukushima is men vorige week gestart met het opruimen van rond de 1500 splijtstofstaven uit een opslagbassin, in de beschadigde reactor 4. De staven zitten vol met radioactief uranium. Dat heeft een woordvoerder van TEPCO, de operator van de kerncentrale laten weten. Het is de eerste stap van de ontmanteling. Dat proces gaat nog zeker dertig tot veertig jaar duren.

Fukushima - ontmanteling
Fukushima kerncentrale | Foto: KEI at ja.wikipedia (Transferred from ja.wikipedia) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons
Het opslagbassin is dertig meter hoog en gevuld met water. De splijtstofstaven liggen hierin opgeslagen waarbij het water moet zorgen voor bescherming tegen straling en afkoeling.

Door de tsunami en aardbeving in maart 2011 is het gebouw van reactor 4 ernstig beschadigd. Daarom moeten de splijtstofstaven worden overgebracht naar een andere locatie. De staven zijn gevaarlijk voor de omgeving van de centrale net als de steeds groter wordende hoeveelheid radioactief water.

Van de splijtstofstaven zijn er 1331 opgebrand en 202 nog ongebruikt. Werknemers van TEPCO gaan met een speciaal toestel de ongebruikte staven één voor één in een container plaatsen. In zo’n container is ruimte voor 22 staven. Daarna worden de containers zo’n honderd meter verderop geplaatst, want daar zouden de staven veiliger dan ooit kunnen worden opgeslagen volgens uitbater TEPCO.

Volgens de Japanse nucleaire toezichthouder Shunichi Tanaka zal het nog een jaar duren voordat alle staven zijn opgeruimd.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl