Bengaalse tijgers, ’s werelds meest zeldzame grote kattensoort, loopt mogelijk risico een dodelijk virus op te lopen die overgedragen wordt door honden.

Bengaalse tijgers
Bengaalse tijger | Foto: Hollingsworth, John and Karen, retouched by Zwoenitzer (Fish & Wildlife Service (ID WO0409-33F [1])) [Public domain], via Wikimedia Commons
John Lewis, directeur van Wildlife Vets International, zegt dat er bewijs is dat Bengaalse tijgers gevaar lopen. Hondenziektes zijn in de laatste decennia uitgebreid tot ziektes die ook overdraagbaar zijn op andere diersoorten. Lewis wil in samenwerking met Indonesische dierenartsen een strategie bedenken om de tijgers te beschermen.

Begin 1900 werd ook al een hondenziekte ontdekt die bij zou hebben gedragen aan het uitsterven van een tijgersoort. Namelijk het Canine Distemper Virus (CDV) ofwel de Ziekte van Carre. Er zijn ook sterke indicaties dat dit virus de ondergang van de Tasmaanse tijger betekende.

“Zo’n 30 a 40 jaar terug was een hondenziekte alleen overdraagbaar op andere honden”, aldus Lewis. “Maar in de laatste jaren heeft het virus zich ontwikkeld en is nu ook overdraagbaar op zeedieren en grote kattensoorten.”

Steeds vaker verschijnen wilde dieren zoals tijgers dichter bij grote steden. Dit is mogelijk de reden waardoor de tijgers voor het eerst in aanraking zijn gekomen met hondenziektes.

Lewis vertelde aan BBC dat het virus een reservoir nodig heeft, zoals een groep honden, om effectief te blijven als pathogeen.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser