In Alaska heeft onderzoeker Andrew Warren, verbonden aan de Universiteit van Florida, een nieuwe vlinder ontdekt. Het is de eerste keer sinds 28 jaar dat er een nieuwe vlinder in Alaska werd ontdekt. Mogelijk is de vlinder, Tanana Arctic, de enige inheemse vlinder uit Alaska. Dat wil zeggen dat de vlinder nergens anders dan in Alaska voorkomt. 

Tanana Arctic
Tanana Arctic vlinder | Foto: ©Andew Warren

De vlinder maakte al geruime tijd deel uit van de vlindercollectie van het Florida Museum of Natural History. In 2010 bekeek Warren deze collectie en zag dat de vlinder die was gelabeld als Chryxus Arctic vlinder toch geen Chryxus Arctic vlinder was, maar een nieuwe nog onbekende vlinder. Met behulp van andere onderzoekers deed Warren onderzoek naar de vlinder waarvan we nu weten dat hij de naam Tanana Arctic draagt. Het lukte een Russische onderzoeker om DNA van de vlinder af te nemen, wat de groep leerde dat de vlinder over unieke karakters in zijn DNA beschikt. Warren ging op onderzoek uit in Alaska, maar kwam te laat in het seizoen om levende exemplaren te vinden. Wel kon hij de Tanana Arctic in lokale collecties bestuderen.

Naar nu blijkt is de Tanana Arctic op zijn minst al sinds 1955 opgenomen in museumcollecties. Al die tijd werd de Tanana aangemerkt als een Chryxus. De vlinder leeft in de bossen in de buurt van de Tanana-Yukon River Basin. Deze koudweervlinder leeft slechts enkele maanden, van mei tot en met juli. De larven hebben 2 jaar nodig om tot een volwassen vlinder uit te groeien. De Tanana Arctic is waarschijnlijk uit twee andere vlindersoorten ontstaan. Iets wat we vaak zien gebeuren bij planten, maar vlinderonderzoekers hebben pas recent ontdekt dat dit ook bij vlinders kan.

In de laatste IJstijd (28.000 tot 14.000 jaar geleden) was het Tanana Arctic-gebied niet bedekt met ijskappen. Het gebied fungeerde daardoor als een toevluchtsoord voor vele soorten dieren. Op basis van genetische analyse van materiaal uit de laatste IJstijd blijkt dat de Chryxus Arctic en de Wit-geaderde Arctic vlinder samen voor nageslacht hebben gezorgd, welke zelf weer verantwoordelijk zijn voor een hele nieuwe soort. Door klimaatverandering is de Chryxus Arctic vertrokken naar Colorado waar hij vandaag de dag nog leeft.

Vlinders reageren snel op klimaatverandering. Het monitoren van nieuwe vlindersoorten zou volgens Warren misschien nog wel eens een frisse blik kunnen werpen op het verschuiven van de ijskappen in de poolgebieden.

Bron: National Geographic ©PiepVandaag.nl Lianne Raat