Er is een cursus wolf afschieten in de maak bij de Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) in Leusden. Hiermee zouden jagers leren hoe je het beste een wolf kunt doden, hoegenaamd om een eventuele probleemwolf af te schieten. De Zoogdiervereniging is sceptisch, want bij wolven kan beheer middels afschot juist averechts werken.

Cursus wolf afschieten voor jagers in de maak
Cursus wolf afschieten voor jagers in de maak | Foto (illustratief): publiek domein

De wolf is een beschermde diersoort en daarom het het doden ervan een misdrijf. Ook het opzettelijk verstoren van wolven is verboden, wat verklaart waarom het niet zomaar is toegestaan om met een paintballgeweer op ze te schieten. Een tijdelijke ontheffing voor de provincie Gelderland eindigde alweer op 1 februari. Wel zijn er onder wolven regelmatig verkeersslachtoffers te betreuren en er komen ook wolven onder verdachte omstandigheden aan hun eind.
.

Toch paintballen tegen tamme wolf in Gelderland

.
Van nature zullen wolven mensen uit de weg gaan en dus ook geen probleemgedrag vertonen. Echte probleemwolven die mensen bedreigen zijn er nauwelijks, met in Nederland een omstreden geval in Wapse. Daar was een confrontatie tussen een boer en een wolf, die het op de schapen had gemunt. De wolf is doodgeschoten, maar dat was niet onomstreden. De tamme wolf op de Hoge Veluwe kreeg ook al bijna het etiket probleemwolf, terwijl mensen het dier lokten met voedsel voor een foto.
.

Brussel tornt aan de beschermde status van de wolf

Wolf afschieten zinloos

Volgens de SJN moet een jager bij twijfel ‘zijn vinger rechthouden’, oftewel niet schieten. Verder zit bij een wolf, net als bij veel andere dieren, het hart achter het schouderblad, dus daar moet je op richten. De Zoogdiervereniging is echter sceptisch tegenover Omroep Gelderland, want het nemen van beschermende maatregelen is belangrijker en effectiever. Maurice La Haye:

“Jagen op wolven heeft geen zin. De manier om schade te voorkomen is het nemen van preventieve maatregelen. Zomaar wolven gaan beheren is onverstandig, want als je op een verkeerd moment in het jaar de verkeerde wolf schiet, krijg je juist meer schade.”

Wanneer jonge wolven in een roedel hun ouders verliezen is er een grote kans dat ze gaan zwerven en onderweg schaap op het menu aantreffen. Ook is niet altijd met zekerheid te zeggen welke dieren ‘schade’ veroorzaken, dus ligt een kapitale een fout op de loer wanneer de verkeerde wolf een kogel krijgt. Maurice La Haye van De Zoogdiervereniging:

“… Dus beheren of jagen op wolven moet je heel zorgvuldig doen als je het al zou willen. Het lijkt niet heel erg oplossingsgericht te zijn. Als je toch besluit, wat vanuit de wetenschap gezien niet handig is, dan moet je een heel gebied wolvenvrij maken. En dan bedoel ik een hele provincie, anders is het dweilen met de kraan open.”

Gezien de beschermde status van de wolf is dat laatste ook geen optie, waarmee de cursus wolf afschieten voor jagers toch de indruk wekt overkill te zijn.

Bron:

#GNvdD: De wolf als verkeersregelaar

©AnimalsToday.nl BVR