Aan de vooravond van dierendag, op donderdag 3 oktober 2019, worden de House of Animals Awards – de Gouden Vogels – uitgereikt aan Nederlandse nieuws- en entertainmentmedia die in het afgelopen jaar aandacht hebben besteed aan dierenwelzijn. Het uit Los Angeles overgewaaide media-evenement vindt plaats in de Rode Hoed in Amsterdam.

Gouden Vogels
Arjen Lubach won in 2018 een Gouden Vogel, op de foto met Janine Abbring | Foto: House of Animals

Initiatiefnemer en dierenbeschermer Karen Soeters van House of Animals wil met het uitreiken van de Awards media bedanken die meehielpen het bewustzijn ten aanzien van dieren en dierenwelzijn te vergroten. Alle Nederlandse televisie-en radioprogramma’s, kranten, tijdschriften en films die hier in het afgelopen jaar aan hebben bijgedragen maken kans.

Gouden Vogels

De Awards, die de vorm hebben van een Gouden Vogel, worden verdeeld over de categorieën: nieuws & actualiteiten, infotainment, kranten & tijdschriften, fictie, jeugd en documentaire. Bekende dierenliefhebbers waaronder Giel Beelen, Guido Weijers en Janine Abbring zullen de House of Animals Awards dit jaar gaan uitreiken. Initiatiefnemer Karen Soeters:

“We willen op een positieve manier aandacht blijven vragen voor dierenwelzijn in de media. Dat is hard nodig want het dierenleed in Nederland is groot en speelt zich vooral af achter gesloten deuren.”

House of Animals Awards 2019 Gouden Vogels
Een van de acht Gouden Vogels | Foto: House of Animals

Impact, lef, creativiteit, integriteit

De vakjury van de House of Animals Awards bestaat uit presentatrice Loretta Schrijver, cineast Eddy Terstall, bioloog David van Gennep, mediawetenschapper Maarten Reesink en reclamemaker Joeri Jansen. Zij toetsen kansmakende mediaproducties op impact, lef, creativiteit en journalistieke integriteit. In totaal worden acht Gouden Vogels uitgereikt.

Vorig jaar wonnen onder andere Arjen Lubach, Floortje Dessing en Jaap Jongbloed  een House of Animals Award, met hun onderwerpen over de vee-industrie, een weeshuis voor neushoorns en malafide tekkelfokkers.

House of Animals Awards 2019 Gouden Vogels


Imposant gala

Het idee om media te belonen die zich inzetten voor dierenwelzijn komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. In Los Angeles worden al jaren de Genesis Awards uitgereikt, tijdens een imposant gala waarbij sterren als Ellen DeGeneres en Melanie Griffith op de rode loper verschijnen.

Bron: