Het schildpaddenziekenhuis in Marathon, Florida, kreeg afgelopen weekend een ernstig gewonde patiënt binnen. Een groene zeeschildpad was aangetroffen bij Key Largo in de archipel Florida Keys, met een speer van bijna een meter lang in zijn lijf.

speer
Zeeschildpad bevrijd van lange speer in lichaam | Foto (illustratief): publiek domein

Een schipper zag de zeeschildpad en schakelde de overheidsinstantie Florida Fish and Wildlife Conservation Commission in. Ambtenaren droegen het dier over aan een specialist van het Turtle Hospital, die het stabiliseerde en naar het ziekenhuis vervoerde.

Uit de beelden is op te maken hoe lang de speer was, waarmee iemand moedwillig de zeeschildpad beschoten heeft. Het is een flinke schildpad, van 68 kilogram, waarbij de speer aan de voorkant nog een eind uitsteekt. Uit röntgenfoto’s bleek dat de speer van bijna een meter lang tot meer dan halverwege in het lichaam was gedrongen.

Speer succesvol verwijderd

Dierarts Doug Mader opereerde de schildpad, die men Splinter heeft genoemd. Het dier is stabiel, en is al actief aan het zwemmen. In eten heeft ze vooralsnog geen interesse. Als Splinter genezen is, wordt ze weer vrijgelaten.

Tweede schildpad

Eerder deze zomer is al een andere zeeschildpad gevonden met een speer in het lijf. Helaas was dat dier in het hoofd geschoten en overleden. Ook had het dier andere verwondingen die erop lijken te duiden dat iemand het heeft proberen te steken aan de onderzijde van het lichaam. Volgens manager Bette Zirkelbach onderzoeken de autoriteiten wie verantwoordelijk is voor deze vreselijke daden: het aanraken of verwonden van een zeeschildpad is verboden in de Verenigde Staten.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Turtle Hospital, Richie Moretti, looft een beloning uit van 5000 dollar (ruim 4500 euro) voor de tip die leidt tot een arrestatie. Zirkelbach:

“Alle soorten zeeschildpadden in en rondom de Verenigde Staten hebben de status bedreigd. Ze worden beschermd onder de Endangered Species Act uit 1973 en de Marine Turtle Protection Act van de staat Florida. De persoon of personen die voor deze daad verantwoordelijk zijn, kunnen een civiele geldboete opgelegd krijgen of strafrechtelijk vervolgd worden, met hoge boetes en gevangenisstraf als gevolg.”

speer
Foto: publiek domein

Sadisme

Ondanks hun beschermde status, vinden wreedheden tegenover schildpadden deze zomer vaker plaats in Florida. Naast de twee zeeschildpadden die iemand met een speer beschoten heeft, vond een vrouw eerder deze maand bij Satellite Beach een nest met schildpadeieren en uitgekomen schildpadjes die waren verbrand. Naast het nest lag brandhout. En in juni is een Chinese vrouw gearresteerd die op een nest met zeeschildpadeieren stampte en er met een houten stok in prikte. Het nest was afgeschermd met geel tape en er stond een bord bij met ‘Verstoor het zeeschildpadnest niet’. Wonder boven wonder zijn de eieren heel gebleven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde