Dikkertje Dap was de poes van de familie Kramer op Urk. Zaterdagavond voltrok zich een drama, toen Dikkertje Dap luid miauwend van pijn thuiskwam, aan haar achterpoten verlamd en met een rugwond. Dit bleek een schotwond te zijn. Het kogeltje had de wervelkolom verbrijzeld. Hierna moest besloten worden om Dikkertje Dap in te laten slapen. De baasjes vragen aan de dader om na te denken over het verdriet dat hij of zij de familie heeft aangedaan.

Dikkertje Dap
Waarom schoot je op Dikkertje Dap? | Foto: Alita Kramer/Facebook

In korte tijd zijn katten met een luchtbuks beschoten in Schijndel (NB), Sint Philipsland (Z) en nu dus op Urk in Flevoland. In alle gevallen leidde dit tot de dood van de dieren, hetzij direct of omdat de dierenarts ze moest laten inslapen.

Janken

Al eerder deden we getuigenoproepen en dat is ook door Alita Kramer gedaan, mede namens haar man Michael en hun vier jaar oude zoon Alex. Ook hebben ze aangifte gedaan bij de politie. Alita Kramer vertelde aan Het Urkerland:

“Het klonk als janken, alsof ze vocht met een andere kat, maar ik kon niet zien waar ze was. Wel dichtbij ons huis in elk geval. Even later kwam ze aan. Ze kon haar achterpoten niet meer gebruiken, ze viel elke keer en had veel pijn.”

Uit de röntgenfoto bleek welke schade het kogeltje heeft aangericht, waarna de overlevingskansen voor Dikkertje Dap verkeken waren.

https://www.facebook.com/terralita/posts/10215315586349119


Geen wraak maar berouw om dood Dikkertje Dap

Voor Alita Kramer is het niet de bedoeling dat de dader iets vreselijks wordt aangedaan, zoals op ‘sociale’ media door velen werd geopperd afgelopen dagen. Ze wil dat de dader bij zichzelf te rade gaat en zich verantwoordt voor de keuze om op een geliefd huisdier te schieten:

“Geen oog om oog, tand om tand. Maar we zouden heel graag willen dat de dader aan ons zoontje komt uitleggen waarom hij of zij dit gedaan heeft.”

Voor sommige notoire kattenhaters is het kennelijk een kleine stap om met een buks op de dieren te gaan schieten, maar daarbij staan ze niet stil bij het enorme verdriet voor de baasjes. Helemaal als er kinderen zijn wiens poes of kat nooit meer thuiskomt. Bovendien worden de dieren vaak wel geraakt maar niet dodelijk, waardoor ze ondraaglijk moeten lijden en de baasjes in overleg met de dierenarts moeten besluiten tot euthanasie. Ook dat is een vreselijk traumatische gebeurtenis voor een familie.

De plotselinge dood van een huisdier is een traumatische  | Foto: publiek domein

Oproep

Of de dader op Urk ooit aan Alex van vier gaat uitleggen waarom zijn Dikkertje Dap dood moest betwijfelen we, dus herhalen we de oproep van de familie Kramer en breiden die uit naar de rest van het land. Weet je meer over de eerder genoemde zaken, nog niet genoemde beschietingen of de beschieting van Dikkertje Dap, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Je kunt ook bellen met de dierenpolitie op 144. Mocht je om wat voor reden dan ook niet met de politie willen bellen dan kun je ook contact opnemen met ons via redactie@animalstoday.nl. Wij garanderen je privacy en zorgen dat je informatie op de juiste plek belandt.

Bronnen:

©AnimalsToday Bart van Riel