In een weiland bij Beverwijk werd afgelopen zondag en waggelend schaap aangetroffen. Het dier leek volgens getuigen wel dronken. Waarschijnlijk heeft het schaap brood gegeten en is dat de oorzaak van het vreemde gedrag van het dier: het brood is gaan gisten.

brood
Schapen worden dronken van brood | Foto (illustratief): publiek domein

Gelukkig maakt het schaap het nu weer goed, meldt Anouchka Mulder van de Dierenambulance Kennemerland. De melding over het ‘dronken schaap’ kwam binnen bij de dierenambulance door een visser. Anouchka Mulder:

“Hij zag in een weiland bij zijn vaste visstek een schaap op zijn zij liggen en vertrouwde het niet. Toen ben ik erheen gegaan. Het ging inderdaad niet goed met het dier.”

Er werd contact opgenomen met de eigenaar die een emmer voer meenam:

“Alle schapen renden op hem af, alleen het schaap dat eerst nog op de grond lag rende niet, maar die waggelde en viel steeds om.”

brood
Het schaap waggelde en viel om | Foto: Dierenambulance Kennemerland

Extreme reactie op brood

Hij herkende de symptomen meteen en vertelde dat waarschijnlijk vissers de dieren overgebleven brood hebben gegeven. Dierenarts Stefanie Vos van AnimalCare herkent de symptomen ook. Schapen kunnen op voedsel dat niet in hun dieet past extreem reageren:

“Schapen hebben vier magen, die zijn gemaakt om gras of ander langzaam verterend voedsel te verwerken. Als daar heel veel snel verteerbaar voedsel bij komt, zoals brood, dan is dat niet goed.”

Wat uiteindelijk echt de oorzaak is geweest van het vreemde gedrag van het schaap kan Vos niet met zekerheid zeggen. Maar ze wil wel graag een oproep doen om geen paarden koeien en schapen te voeren:

 “Je ziet ook steeds meer bordjes staan dat voeren verboden is. Mensen bedoelen het vaak goed, maar het is niet goed voor de dieren. De eigenaren weten het beste wat hun dieren moeten eten.”

Met het schaap gaat het gelukkig weer helemaal goed. Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.

  • Lees ook:

Voer eenden gezond voedsel, geen brood

Bron:

©AnimalsToday.nl