Opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag een inval gedaan bij elf frauderende nertsenfokkers, die via bankrekeningen in Luxemburg naar schatting 50 miljoen euro verborgen hielden voor de belasting. Gezien de ernst van de aanklacht, waaronder deelname aan een criminele organisatie, zullen deze fokkers hun bedrijf waarschijnlijk eerder mogen sluiten dan 2024, wanneer in Nederland het definitieve nertsenfokverbod ingaat.

frauderende nertsenfokkers
Inval FIOD bij 11 frauderende nertsenfokkers | Foto: Animal Rights

Acht mannen en een vrouw worden verdacht van belastingfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Er werden 8 woningen, 18 banktegoeden en voor 23.500 euro aan cash geld in beslag genomen, tijdens invallen in Appeltern, Gemert, Houten, Malden, Putten en Zeewolde.

De constructie bestond uit de verkoop van nertsenbont in het buitenland, waarvan de opbrengsten grotendeels naar bankrekeningen in Luxemburg gingen. Dit gebeurde met de hulp van adviseurs die commissie ontvingen. De bankrekeningen werden uit het zicht van de Belastingdienst gehouden.

Waar nog meer?

De FIOD zou ook op het spoor zijn van nog een tweede illegale constructie, zo meldt Nu.nl, maar daarop is geen toelichting gegeven. Het roept de vraag op of de nertsenfokkerij de enige sector is waar dergelijke constructies bestaan. Animals Today-hoofdredacteur Karen Soeters op Twitter:

Frauderende nertsenfokkers exit

De kans dat deze nertsenfokkers hun bedrijf hierna kunnen voortzetten is nihil en daarom valt dit onder het goede nieuws van de dag #GNvdD. Want het duurt nog tergend lang eer het 2024 is en alle nertsenfokkers in Nederland de tent moeten sluiten dankzij het nertsenfokverbod. Hoe eerder ze daarmee beginnen des te beter.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.