Een groep dierenartsen heeft het leven gered van een biggetje dat door een automobilist gewond op een Canadese snelweg werd gevonden. Mango is geopereerd aan een gebroken achterpoot en herstelt goed.

varkentje
Biggetje Mango viel van een vrachtwagen. Dankzij de inzet van een team dierenartsen is hij geopereerd en ziet het leven er rooskleurig voor hem uit | © Facebook Mango the Piglet

Julia Wykes reed vorige week maandag met haar drie kinderen over snelweg 417 tussen Russel en Ottawa toen ze iets langs de weg zag liggen. In eerste instantie dacht ze dat het een papieren zak was.

“Het duurde een seconde voor mijn hersenen door hadden wat ik zag, het was een babyvarken.”

Toen ze dit doorkreeg stopte ze en keerde om. Een paar minuten laten vond ze het biggetje, pakte het op en wikkelde het trillende beestje in een deken.

“Hij was doodsbang en zat aan een kant van zijn lijf onder het bloed. Hij had een gebroken poot, waarop hij een soort van probeerde te strompelen, het zag eruit als een lelijke breuk.”

Ze besloot het varkentje mee naar huis te nemen. Via sociale media vroeg ze om hulp, waarop dierenartsen Tara da Costa en Lara Cohen reageerden. Toen Tara de big zag had het dier veel pijn en verloor steeds het bewustzijn. Zijn achterpoot was gebroken en hij had schaafwonden over zijn hele lichaam.

Tara nam de big mee naar de spoedkliniek en dacht in eerste instantie dat het dier er zo slecht aan toe was, dat het geëuthanaseerd zou moeten worden. Maar al snel kreeg ze door dat het een vechtertje was.

“Hij keek me aan en zei ‘Dank je’ met zijn ogen. Ik begon van gedachten te veranderen en wilde hem een tweede kans geven.”

Samen met een groep dierenartsen nam Tara het biggetje, dat zo’n twee maanden oud was, onder haar hoede.

Uit röntgenfoto’s bleek dat het varkentje meerdere breuken in zijn rechter achterpoot had, zodat een operatie door een specialist moest worden uitgevoerd. Intussen knapte hij dankzij pijnmedicatie wat op. Dierenarts Lara Cohen van dierenkliniek Aylmer in Quebec:

“Hij begon uit zijn schulp te komen en doordat hij gewend begon te raken aan contact met mensen, leerde hij ons te herkennen. Weet je, hij is behoorlijk aanhankelijk en heel stoer.”

Tara en Lara zorgen samen voor het varkentje, dat ze Mango hebben genoemd nadat hij in slaap viel met een stuk van dit fruit in zijn bek.

Geslaagde operatie

Vrijdag is Mango geopereerd door dierenarts Charles Bruce in het dierenziekenhuis Rideau River. Charles verwacht dat Mango helemaal zal herstellen.


Hoewel de dierenartsen niet weten van welk ras Mango is, is wel duidelijk dat hij enorm zal groeien. Charles:

“Met de implantaten zou hij de rest van zijn leven vooruit moeten kunnen, zolang er geen infectie optreedt. Het komt goed met hem, hij zal rond kunnen lopen.”

Als Mango is hersteld willen Tara en Lara hem overbrengen naar een opvang of hobbyboerderij. Momenteel zamelen ze geld in voor de medische kosten en als bijdrage in de kosten van Mango´s levensonderhoud in de toekomst.

‘Hij wil gewoon gelukkig zijn’

Volgens Lara is een van de beste dingen van deze ervaring met Mango de bewustwording dat varkens zo vergelijkbaar zijn met honden en katten.

“Je weet dat hij emoties ervaart als pijn en angst. Hij voelt zich prettig bij ons, hij herkent ons en is net als elk ander wezen. Hij wil gewoon leven en gelukkig zijn.”

Mango is van een vrachtwagen gevallen, waarschijnlijk op weg naar een varkensmesterij. Ondanks de verwondingen die hij heeft opgelopen en de pijn, heeft hij nu een mooi en volledig leven in het vooruitzicht, in plaats van een rit naar het slachthuis. Wil je zien hoe het met hem gaat? Volg dan Facebookpagina Saving Baby Mango.

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.