Poep, bah. Ik heb het daar liever niet over. Poep is vies. Ik heb er schijt aan. Net als de buren, de kinderen van de buren en vermoedelijk – hoewel ik het nooit aan iedereen heb gevraagd, maar dat komt weer omdat ik het er liever niet over heb – de hele buurt.

Poep, ik heb er schijt aan
Foto: Sieneke Groenteman

Daarom ruim ik de poep van mijn hond op. Een gewoonte die niet zo veel energie kost. Zo gepiept eigenlijk. En met mij ruimen de meeste van mijn buren het gewoon (en dat is dus ook echt gewoon-te) even op als hun hond zijn behoefte heeft gedaan.

Helaas hebben we ook een paar notoire niet-ruimers in de wijk. Die leiden een veel moeilijker leven dan wij, de gewoonteruimers. Ze kijken schichtig om zich heen als de hond hurkt. Ze trekken hun hond richting een stoep of bosje als deze ‘ineens’ nodig moet. Ze verzinnen de mooiste excuusjes.

Recentelijk vroeg ik aan iemand die haar hond midden in een winkelstraat op de stoep liet poepen of zij een zakje nodig had. Met een rood aangelopen hoofd, werd er ‘ja, ja, graag’ geknikt ‘het is namelijk de oppashond, en ik laat hem alleen maar even uit’. Niet-ruimers lijden. Ze lijden eigenlijk net zo veel als de kinderen die met poep aan de broek thuis komen (niet van henzelf), als de volwassenen die een eeuwigheid moeten schrapen om die net-nieuwe schoenen weer schoon te krijgen en als de honden die hink-stap-sprong op de postzegel die uitlaatveld heet, proberen om de viezigheid heen te navigeren.

Zo. En nu heb ik het al langer over dit onderwerp gehad, dat het tijd kost om te voorkomen dat we het óóit nog over dit onderwerp moeten hebben. Om te voorkomen dat het leidt tot afsluiting van nog meer gebieden voor honden. Om te voorkomen dat gemeenten argumenten hebben om belastingen te heffen over hondenruggen, die in de algemene middelen vloeien. En om te voorkomen dat het leidt tot nog meer algemene, soms diepgewortelde, haat, tegen een prachtig dier dat veel meer is dan enkel wat er aan de achterkant uitkomt. Laten we de samenleving eens ontlasten van de last van hondenpoep: ruim ’t gewoon even op!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl