Een video waarop te zien is hoe een olifant met een pianist mee begint te spelen, of bijvoorbeeld een video van schilderende olifanten, wordt vaak gebruikt om aan te geven hoe muzikaal, creatief en intelligent olifanten zijn. Het klopt inderdaad dat olifanten intelligent zijn. Tijdens de basistraining leert een olifant al zo’n veertig specifieke bevelen op te volgen. Maar dat olifanten zich creatief uiten met een kwast in de slurf of uit zichzelf met muziek mee gaan doen is onzin.

olifanten piano
Foto: still YouTube

Instrument bespelende of schilderende olifanten is commerciële business. Waar dieren gebruikt worden als entertainment, gaat geld boven het welzijn van het dier. De olifant uit zich niet creatief, maar herhaalt simpelweg bevelen, die door middel van pijn en angst zijn ingestudeerd.

Deze week twee mahouts in Thailand door hun olifant gedood
Er wordt zoveel met olifanten gedaan dat er voor een buitenstaander onschuldig uitziet. Olifanten zijn sterke dieren, dus het berijden van olifanten ziet er niet uit als enorme dierenmishandeling. Maar waar de olifant allemaal doorheen is gegaan voordat de toeristen opstappen, is genoeg reden om ervoor te kiezen om nooit op een olifant te stappen. Alleen deze week al zijn er in Thailand twee mahouts gedood door hun olifant. Eén daarvan zelfs op het moment dat er toeristen op de rug van zijn olifant zaten.

Wat drijft een intelligent en sociaal dier om zijn eigen verzorger dood te trappen? Met de training van olifanten gaan wreedheden gepaard die olifantenkampen angstvallig verborgen willen houden. Het begint met het breken van zijn wil, in een houten kooi waarin hij zich niet kan bewegen. De olifant wordt geslagen en gestoken op de meest gevoelige plekken, de slurf, in de oren, tussen de tenen. Hij lijdt honger en dorst. Hij moet zich volledig onderwerpen aan de trainers. De marteling gaat door tot het dier zijn verzet opgeeft. Daarna kan de echte training beginnen, waarbij een olifant specifieke bevelen leert op te volgen.

olifant zitten
Foto: Bring the Elephant Home

“Pijn is belangrijk”
Om een olifant bijvoorbeeld te laten zitten, geeft de trainer het zitcommando en gebruikt twee haken op de rug om haar kont tegen de grond te drukken, één haak onder de voorbenen om die omhoog te trekken. Verschillende olifantentrainers in Thailand hebben me verteld dat pijn belangrijk is, omdat ze dit onthouden. Het trucje wordt net zo lang herhaald tot alleen het commando nog nodig is. Schilderlessen beginnen met het in de slurf vastklemmen van de kwast en een prik met iets scherps als de olifant loslaat. De verschillende lijnen en vorm worden er op eenzelfde manier ingestampt. Om een olifant te laten dansen worden zijn voorvoeten vastgebonden. Met de haak wordt hij in de zij geprikt, zodat hij op zijn achterpoten gaat staan. De pogingen om bij de pijn uit de buurt te blijven leveren bewegingen op die aan dansen doen denken.

Op de video van de pianospelende olifant is te zien dat de trainer achter de olifant commando’s geeft. Dit kan alleen verbaal, met wat getrek aan het oor. Maar het kan ook dat hij spijkers of een haak gebruikt. Hoe dan ook, wat er achter de schermen speelt en gespeeld heeft is niet OK.

Mensen zijn onder de indruk als olifanten menselijk gedrag nabootsen. Olifanten in shows spelen voetbal, basketbal, dart, schilderen, dansen en maken muziek. Het heeft iets egocentrisch, wilde dieren dwingen menselijk gedrag te vertonen. Wow! Dat een lagere soort dit ook kan, een bal in een doel schieten.

Hoe meer je leert over het natuurlijk gedrag van olifanten, hoe meer je inziet hoe complex en rijk dit is. Als we willen aantonen hoe intelligent, sociaal of emotioneel olifanten zijn, moeten er op z’n minst observaties gebruikt worden uit het natuurlijk gedrag van olifanten. En wie de kans heeft om natuurlijk gedrag van olifanten te observeren, zal zien dat dit zoveel mooier, bijzonderder en leuker is dan wat voor geforceerd kunstje dan ook.

Bekijk hieronder een video van de schilderende olifanten:

Antoinette van de Water is oprichter van Bring the Elephant Home. BTEH plant bomen om corridors te creëren voor het behoud van wilde olifanten, organiseert educatieve programma’s voor lokale scholen, zoekt met reisorganisaties naar diervriendelijke alternatieven en ontwikkelt verschillende initiatieven om mens-olifant conflicten te verminderen.

©PiepVandaag.nl