Het lijkt zo leuk: een tocht maken op de rug van een olifant of een show bezoeken met deze machtige dieren. Niet voor niets bieden veel reisorganisaties dit soort excursies aan. ‘Een onvergetelijke ervaring,’ aldus de reclameslogans. Helaas is de ervaring vooral voor de olifant zelf onvergetelijk. WSPA komt daarom in actie met de campagne Stap van de olifant af! en roept toeristen op olifantvriendelijk te reizen.

Stap van de olifant af!
Foto: WSPA

De harde waarheid
Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. De moeder en soms ook tantes van de jonge olifant worden vaak gedood omdat zij het jong proberen te beschermen.

Nadat het olifantje bij zijn moeder is weggehaald wordt het dier dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om zijn wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is afgericht om als toeristische attractie te worden ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen. En hoewel een olifant tot 1.000 kilo kan trekken, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van één of meerdere toeristen op zijn rug waardoor de olifant hier pijn en schade van ondervindt. Buiten zijn diensturen staat de olifant permanent aan te ketting, een ellendige positie voor deze sociale dieren die gewend zijn om vrij in kudden rond te zwerven.

Toeristen in actie!
Het overgrote deel van de toeristen die een olifantenritje maakt of een olifantenshow bezoekt, weet niet welke ellende hierachter zit. WSPA (World Society for the Protection of Animals) wil dit bewustzijn bij Nederlandse reizigers vergroten en komt daarom nu in actie met de campagne Stap van de olifant af!

Olifantenritje
Foto: WSPA

Op de campagnesite kunnen reizigers de belofte doen om tijdens hun vakanties geen olifantenritjes te maken en olifantenshows te bezoeken. En om ook andere reizigers te overtuigen, kan iedereen een speciale Stap van de olifant af! sticker opvragen via deze website om zelf de boodschap al reizend te verspreiden. Daarnaast bevat de site informatie en tips voor een olifantvriendelijke vakantie. Ons advies is hierbij om olifanten alleen in hun natuurlijke omgeving te bekijken, zo weet je zeker dat je niet bijdraagt aan olifantenleed.

Reisorganisaties: stop met olifantenritjes – en shows
WSPA roept Nederlandse reisorganisaties al enkele jaren op om olifantenritjes en -shows te schrappen uit hun reisaanbod. Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, biedt al geruime tijd alleen nog olifantvriendelijke excursies aan. Reisorganisatie Oad Reizen gaf in september 2012 gehoor aan de oproep van WSPA, en beloofde haar reizen en excursieprogramma’s aan te passen. WSPA vindt dat meer reisorganisaties deze goede voorbeelden moeten volgen en zal hier de komende tijd bij hen op aandringen.

De Aziatische olifanten zijn net als Afrikaanse olifanten een bedreigde diersoort. Er lopen er nog maar heel weinig van rond, zeker in het wild. Een extra reden om zuinig te zijn op deze mooie dieren en te kiezen voor olifantvriendelijke vakanties!

Kom nu in actie en stap van de olifant af!

Bron: Persbericht WSPA