Sinds het verbod op het gebruik van sonartoestellen bij marinemanoeuvres negen jaar geleden, zijn er op de Canarische Eilanden geen grote aantallen walvissen meer aangespoeld.

Blauwe vinvis
Foto: melissa.fiene via Compfight cc

Volgens Antonio Fernández, directeur van het Instituut voor Diergezondheid van de Universiteit Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), zijn de Canarische Eilanden daardoor een voorbeeld van de bescherming van de zeefauna. En in het bijzonder van de zeezoogdieren.

“Alleen Spanje heeft voor zijn zeegebied rond de Canarische Eilanden een aanbeveling van het Europees parlement uit 2004 uitgevaardigd voor een verbod op het gebruik van sonarapparatuur bij marinemanoeuvres”, benadrukt Fernández.

De wetenschapper hoopt dat zijn publicatie van de resultaten in het nieuwe nummer van Nature ertoe leidt dat andere landen het voorbeeld volgen.

Vlak voor het Spaanse sonarverbod zijn er bij massale strandingen op de eilanden Lanzarote (2002) en Fuerteventura (2004) walvissen omgekomen. Een wetenschappelijk team rond Fernández stelde toen vast dat voor de massale sterfte ten noorden van de Canarische Eilanden zeeoorlogmanoeuvres hadden plaatsgevonden. Hierbij hadden sonartoestellen explosies op middengolffrequenties geproduceerd die dienen om vijandelijke onderzeeërs op te sporen.

“Walvissen reageren zeer gevoelig op sonarapparatuur. Vandaag weet men dat de dieren in paniek raken en hun duikgedrag verstoord wordt”, vertelt Fernández. “Dat leidt bij walvissen tot pijn die te vergelijken valt met de decompressieziekte bij duikers die te snel naar boven komen.”

Bron: De Morgen @Piepvandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.