De ijsberenpopulatie van één van de twee belangrijkste ijsbeerregio’s, de Beaufortzee, is over een periode van 10 jaar tijd bijna gehalveerd, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers concludeerden een dramatische toename van sterfgevallen bij vooral jonge dieren door onder andere voedseltekorten.

ijsbeer Beaufortzee
Foto: Arturo de Frias Marques [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
Wetenschappers van het USGS en Environment Canada zien afname van zee-ijs onder invloed van de opwarming van de aarde als de hoofdoorzaak van de voedseltekorten. Het onderzoeksteam volgde de ijsberen die leven in de Beaufortzee van 2001 tot en met 2010. In de periode van 2004 tot en met 2010 kromp de populatie van 1.600 naar 900 dieren.

Jeff Bromaghin van het USGS en leider van het onderzoek zegt:

“De cijfers laten mij zien dat het leefgebied van de ijsberen steeds instabieler wordt”.

Slechts 2 van de 80 gevolgde ijsbeerjongen tussen 2004 en 2007 hebben het overleefd. Er was voorheen veel meer zee-ijs gedurende de zomer in deze regio van de Noordpool. Zeehonden leven op dat zee-ijs en zijn de belangrijkste voedselbron voor ijsberen. Zeehonden hebben steeds minder zee-ijs om zich op te vestigen, met als resultaat dat vele jonge ijsberen omkomen van de honger.

Wildlife bioloog Steve Armstrup deed in de jaren 80 onderzoek naar de ijsberenpopulatie van de Beaufortzee. Hij concludeerde dat er toen zo’n 1.800 dieren leefden in het gebied.

Bron ©PiepVandaag.nl